Kövér László Emlékbajusz-bajnokságot hirdetünk

2017.01.08. 21:23

A 2017-es év rögtön egy sokkoló belpolitikai változással indult: mindenféle előjel nélkül egyszer csak eltűnt Kövér László ikonikus bajsza . A házelnök húzása rögtön beindította a fantáziánkat, és elképzeltük, mi történne fordított esetben, ha a magyar politikai élet hírhedten bajusznélküli szereplői egyszer csak az ellenkező elhatározásra jutnának. Hogy kinek állna legjobban a bajusz, azt az olvasók dönthetik el egy tízes skálán: vajon leveri-e Simicska nikotintól áztatott szőrzete Gyurcsány téeszelnök-bajszát?

Gyurcsány Ferenc

Talán a zsíros lángosmaradék és a széldzsekis nyugdíjasok miatt van így, de a bajszos Gyurcsány Ferenc határozottan valami agrármérnökként végzett TSZ-elnökre hajaz. A képet elnézve igazából az is érthetetlen, hogy Nagy Imre-rajongásának csúcsán, még kormányfőként miért nem növesztett bajuszt – a hasonlóság egészen nyilvánaló, ráadásul a jóízlés határait feszegető politikai cosplay amúgy sem lenne teljesen idegen Gyurcsány személyiségétől. Kampányfogásnak sem lenne utolsó a 2018-as választásokra valami hasonló arcszőrzetet növeszteni: Gyurcsányt a saját hívei így is, úgy is felismernék, viszont a tájékozatlanabb szavazókat hatékonyan meg tudná téveszteni. A trükk lényege, hogy minél kevesebben tudják beazonosítani a bajusz mögött megbújó Gyurcsányt, annál többen hajlandóak rá szavazni. De tényleg jól áll neki?

Szijjártó Péter

A szép, íves bajszú Martonyi János külügyminiszter nagy űrt hagyott maga után nyugdíjba vonulásával, így az Orbán-kormányban már csak Pintér Sándor belügyminiszter és Fazekas Sándor agrárminiszter hord markáns bajszot. Az ő lecserélésük már csak ezért is elképzelhetetlen – nyilván nincs az a rendőr vagy gazda, aki egy borotvált arcú tárcavezetőre őszintén fel tudna nézni. De Szijjártó Péter esetében is egyértelmű, hogy egy erős, tömött és azonnal tizenöt évet öregítő bajusszal sokkal gyorsabban elhallgattathatta volna kritikusait, akik szerint túl fiatalon és tapasztalatlanul vette át a külügyi tárcát. Erős ellenérv viszont, hogy a bajusztalanítás globális divattá kezd válni a politikában, miután Donald Trump megválasztott amerikai elnök állítólag azért nem nevezti ki külügyminiszterévé John Boltont, mert nem tetszett neki a bajsza. De vajon hogy tetszene neki a bajszos Szijjártó?

Orbán Viktor

Kisebb bajusz esetén adódna némi hasonlóság Lukasenko fehérorosz elnökkel, amit Orbán Viktor nyilván szívesen elkerülne. Sőt, az őt lediktátorozóknak eleve magas labdát adna bármiféle bajusznövesztéssel –Orbán önként és dalolva biztosan nem fog átalakulni egy élő Magyar Narancs-címlappá. Mégsem teljesen elképzelhetetlen, hogy a miniszterelnök egy radikális húzással egyszer csak beszőrösödjön. Hiszen 35 éve volt már egyszer bajszos korszaka, sőt a rendszerváltást az akkori ellenzéki divatnak megfelelően bajusz-szakáll kombnációval csinálta végig. Tény ugyanakkor, hogy Orbán a konzervatív fordulata során nem csak baloldali-liberális elveitől, de az arcszőrzetétől is végleg megszabadult, és nem úgy tűnik, mint akinek bármelyik is hiányozna. Pedig meg kell hagyni, a bajusz rendkívül természetesen áll neki.

Schiffer András

Lehet, valójában azért vonult vissza, hogy nyugodtan növesztgethesse a bajszát? Schiffer András LMP-frakcióvezetőként előszeretettel kampányolt vidéken, ezeknek az országjárásoknak a hatékonyságát pedig nem csak az növelhette volna, ha mondjuk nem fél a kutyáktól és a kicsit is nagyobb testű haszonállatoktól – de egy jó kis magyaros bajusz is. Volt párttársától, a bajuszban verhetetlen Vágó Gábortól is sokat tanulhatott volna, de talán még most sem késő. Schiffer minden bizonnyal a 2022-es választáson indulna el újra országgyűlési képviselőnek, addig pedig van bőven ideje eldönteni, milyen legyen az új imidzse. Hogy egy népiesebb stílusú bajusszal az egykori kisgazda szavazókra akar-e ráhajtani, vagy inkább Lev Trockij lesz a minta, és a szélsőbaloldali mozgalmár-értelmiség a kiszemelt választói bázis.

Simicska Lajos

Simicska nikotintól sárguló, rendezetlen Photoshop-bajsza olyannyira valószerűnek tűnik, hogy ha csak tíz másodpercig nézi az ember, szinte már el sem tudja képzelni nélküle a láncdohányos oligarchát. Pedig a valóságban egyetlen olyan képet sem találni róla, amin akárcsak borostás lenne. Kényszeres és alapos borotválkozó lehet. Kerüli a nyilvánosságot és alig készül róla fotó, de amikor valakinek mégis sikerül lekapnia, meg van borotválva, tehát valószínűleg minden egyes reggel odaáll a tükör elé. Hogy miért szakítana ezzel a szokásával? Talán, mert megunta, hogy a G-nap óta túlságosan kikerült a fényre és rengeteget cikkeznek róla –egy hasonló bajusszal ismét bármelyik sarki kocsma törzsközönségében elvegyülhetne.

Vona Gábor

Kétségtelen, hogy a szélsőjobboldali múltját felejteni akaró Jobbik-elnöktől a bajusznövesztés nem túl szerencsés ötlet, még kevésbé, mint Orbán esetében. Pedig ha valakire tényleg hasonlít a tömött bajszos Vona Gábor, az leginkább Tessely Zoltán fideszes képviselő, Felcsút és vidéke kormánybiztosa. És az a helyzet, hogy a Jobbik elnökének kifejezetten jól állna, ha bajuszt növesztene. Ez az aktus ráadásul szimbóluma lehetne pártja átfazonírozásának és tökéletes megjelenítője annak a szlogennek, hogy a Jobbik „kilépett a pubertáskorból és felnőtté vált″. De kevésbé széles és dús arcszőrzet esetén a Jobbik elnökének a jól megszokott kettős beszédet sem kellene feladnia. A helyes bajuszforma eltalálásával, mintegy hús-vér hipszterhitlerként egyszerre tudná megerősíteni a jobbikos keménymag elkötelezettségét, illetve nyitni a Madách tér és környékének közönsége felé. 

Mészáros Lőrinc

Igen, ez tényleg Mészáros Lőrinc, nem pedig  Csukás István egy váratlan hajfestés után. A bajusz rögtön némi játékosságot és szerethetőséget kölcsönözne ennek az amúgy is teljesen valószínűtlen, csetlő-botló fiktív mesefigurának, aki hol azt nem tudja, hogy eltitkolt közös moszkvai cége van az akkor még a sitten ülő Kiss Szilárddal, se azt, ha épp megvásárolni készül egy országos napilapot. A Süsü, a sárkányban tulajdonképpen több realizmus van, mint a gázszerelőből lett felcsúti polgármester és milliárdos pályaívében. Orbán Viktor jóbarátjaként Mészáros Lőrinc sosem tudhatja, mit hozhat a holnap és miféle újabb magasságokba törhet a karrierje. Így könnyen lehet, hasonló arcszőrzettel akár Kövér László parlamenti elnöki széke, akár a szintén bajszos Áder János lakta Sándor-palota is az övé lehet egy szép napon.

Tarlós István

A főpolgármester hetvenes évekbeli, barnaköpenyes közlekedési elképzeléseihez tökéletesen passzolna egy jó kis elhanyagolt buszsofőr-bajusz – szinte érthetetlen, eddig miért nem vállalta be. Tekintélyelvű, nyers vezetési stílusa és homofób viccelődései (Horváth Csaba kihúzott szemöldökétől a Tütü bár emlegetéséig) is még ütősebbek lehetnének egy macsós, kicsit pörköltszaftos arcszőrrel előadva. Az az érzésünk, hogy Tarlós Istvánnak valójában mindig is pont olyan bajsza volt, mint a képen, csak éppen lélekben.

Rogán Antal

„Urizálni a szó szoros értelmében úrigyerekek tudnak, én parasztgyerek vagyok sajnos, annak születtem" – ezt Rogán Antal két évvel ezelőtt mondta az Index riporterének, a politikus népszerűsége azonban a luxuséletvitelével kapcsolatos sorozatos botrányainak köszönhetően azóta már Gyurcsány Ferencét is alulmúlja. Pedig nem volt rossz az a parasztgyerekes szöveg, csak éppen nem tűnt túlságosan hitelesnek – egy jó kis parasztos bajusz azonban rögtön mindent megváltoztathatna. Ha úgy tetszik, Rogán politikai jövője múlthat azon, felismeri-e időben, hogy miként tizenöt évvel ezelőtt a szemüvegét kellett eldobnia, most egy még radikálisabb húzással mentheti csak meg karrierjét. A legnagyobb kérdés persze az, vajon Cili asszony engedélyezné-e neki, hogy az ódivatú parasztbajsza szembenjen a legfrissebb celebdivattal.

Bónusz: Kunhalmi Ágnes

Szerettük volna elkerülni azt a teljesen jogos kritikát, hogy ez ismét egy olyan lista, amin kizárólag férfiak szerepelnek. Hát nem! Szilveszteri nevetőgörcsös produkciója után pedig magától értetődő volt, hogy Kunhalmi Ágnesnél jobb alanyt úgysem találnánk egy jó kis bajuszos viccelődéshez.