El sem tudják képzelni, hogy a Jobbik veszélyt jelent

D KOS20161217011
2017.01.10. 10:21
Az MSZP hagyja, hogy a Jobbik elszipkázza a balos szavazókat? Mit eszeltek ki a szocialisták, hogy megállítsák az egyre balosabbá váló Vona Gábort? Úgy tűnik, nem készül MSZP-s ellencsapás, mert a szocialista vezetők szerint a jobbikos haditerv megbukik, amint megtalálják a miniszterelnök-jelöltjüket.

Azok a balosok, akik hajlandóak a Jobbikra szavazni, már rég jobbikosok.

Ezt az alapvetést egy MSZP-s vezető fogalmazta meg, amikor arról kérdeztük, mennyire látja veszélyesnek a Jobbik új stratégiáját, amely a baloldali kormányellenes szavazók meghódítását célozza. A mondatból is leszűrhető: nem lát nagy kockázatot a Jobbik új haditervében, szerinte a Jobbik ugyanaz a párt, ami volt, csak próbál cukibbnak látszani.

Márpedig a tavalyi év egyik legnagyobb politikai fordulata volt, hogy a Jobbik elkezdett a baloldali szavazók felé kacsintgatni. Vona Gábor szinte mindenkinél harcosabb ellenzéki lett, mindenkinél hangosabban követelte Orbán távozását, és egymást követték a baloldali szavazóknak kedves lépései az ATV-s feltárulkozástól kezdve a hanuka köszöntésén át az egyenlő európai bér követeléséig.

Vona Gábor az utóbbi időszakban a pártján belül is egyre nyíltabban beszélt arról, hogy a 2018-as választásokig a legfontosabb célja a balos szavazók – illetve a Fideszből kiábrándultak – megpuhítása és megnyerése. Csak úgy tud egyéni körzeteket nyerni a Jobbik, ha a kormányellenes voksok többségét begyűjti, ehhez viszont a balosok is kellenek. 

Nincs ellenterv, szerintük nem is kell

És az MSZP ezt hagyja? A baloldali pártok mit tesznek, hogy megakadályozzák a kormányellenes szavazók Jobbikhoz vándorlását? A jobbikos stratégia megvalósításának legfőbb gátja ugyanis az lehet, ha az MSZP néhány politikai húzással megutáltatja a Jobbikot a kormányellenes szavazókkal.

Az MSZP-ben azonban egyelőre nem készül terv a Jobbik ellen, mert nem látnak nagy veszélyt a Jobbik nyomulásában.

Az Index több MSZP-s politikussal is beszélt, és ők mind azt ismételgették, hogy akiket a Jobbik el tudott szedni tőlük, azokat elszedte. Borsod megyében például ezért fogyatkozott meg a hagyományos szocialista bázis. Budapesten viszont labdába sem tud rúgni a Jobbik, és nem is számít arra semelyik MSZP-s vezető, hogy ez változhatna 2018-ig.

A kormányellenes bizonytalanokat pedig az a párt tudja majd magához édesgetni, amelyiknek esélyesebb vezetője és jelöltjei vannak. Az MSZP-s vezetők márpedig bíznak abban, hogy amint megtalálják és bemutatják a miniszterelnök-jelöltjüket, illetve a 106 egyéni jelöltet, a baloldal lesz a Fidesz esélyes kihívója, a jobbikos stratégia megbukik. A baloldali miniszterelnök-jelölt megtalálása azonban nem egyszerű és gyors folyamat, most ugyebár Botka László sürgeti éppen a pártokat.

Arra, hogy nem készül MSZP-s ellencsapás, Molnár Gyula MSZP-elnök az ATV-nek adott interjúban is célzott:

Nem az a feladat, hogy a Jobbik felé kacsintgassunk, az a feladat, hogy magunkat erősítjük meg.

Molnár szerint teljes kapufa azt gondolni, hogy a baloldal felé tud fordulni a Jobbik. Hiába beszélt erről több balos értelmiségi és Medgyessy Péter volt kormányfő is az utóbbi időben. Hiszen egy olyan pártról van szó, amelynek egyik jelenlegi képviselője korábban kétségbe vonta a holokausztot. A Jobbik szerinte a mostani politikájával csak Fidesz erősebb koalíciós partnere akar lenni. „A Jobbik a Fidesz light” – jelentette ki Molnár, aki tehát kizárt minden együttműködést a Jobbikkal. Ahogy a Jobbik is határozottan elutasított bármiféle összefogást az MSZP–DK-val.

Ugyanezt fogalmazta meg kevésbé visszafogott formában Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke szintén az ATV-ben:

Vona Gábor úrnak a meleg popsija hideg falhoz ér, fel fog ébredni, és rájön, hogy itt már nincs keresnivalója.

MSZP–Jobbik-összefogás szavazói szinten?

A pártoknak nem is a másik párt támogatása kell, hanem annak potenciális szavazói. A baloldali és kormányellenes szavazókat pedig feltehetően hidegen is hagyják a pártelnöki nyilatkozatok, és 2018-ban azt nézik majd, ki lehet az esélyesebb kihívója a Fidesznek. Így történt Veszprémben és Salgótarjánban (ahol a baloldal jött ki jól), illetve Tapolcán és Ózdon (itt pedig a Jobbik győzött a balos szavazók segítségével).

Beszéltünk olyan kelet-magyarországi szocialista városi elnökkel, aki azt mondta: a helyi MSZP-s párttagok már felvetették, és őt nyomasztják, kössenek akár hallgatólagos, titkos megállapodást a Jobbikkal 2018-ra és 2019-re, vagyis az önkormányzati választásokra is. 

Hiszen az MSZP-nek a Jobbikkal összefogva a választókerületi győzelemre és sok helyi önkormányzati mandátumra is esély kínálkozna. Az ottani MSZP-sek ugyanis mindennél jobban le akarják győzni a Fideszt. Nem merte még felvetni a dolgot az országos szocialista vezetőknek. Úgy érzi azonban, hogy

ha mereven elutasítja a Jobbikot, az MSZP húzhatja a rövidebbet, a Jobbik pedig elvisz mindent az Orbánt gyűlölő balos szavazók segítségével.

Egy másik vidéki MSZP-s politikus szintén arról számolt be, hogy társai az alapszervezeti üléseken egyre pozitívabban beszélnek a Jobbikról, és valamilyen együttműködést is el tudnának képzelni többen. Vidéken tehát egyre több MSZP-s érzékeli a jobbikos nyomulást, a fővárosi vezetők szerint azonban nem akkora a baj.

Egy MSZP-s vezető például azt mondta, hogy ez a jelenség, az egyfajta helyi MSZP–Jobbik-együttműködés kérdése majd az önkormányzati választás előtt, 2019-ben lesz aktuális, akkor kell kezelni. Addig pedig a pártnak inkább magával kell törődnie, és minél erősebb jelölteket állítania.