Esztert akkor látták utoljára, amikor egy autó elhaladt mellette

2017.01.11. 15:20
Egy 14 évvel ezelőtti gyilkosság gyanúsítottját fogták el szerda hajnalban a rendőrök. A 36 éves gönyűi férfit azzal gyanúsítják, hogy 2003-ban ő gyilkolta meg az akkor 22 éves Tompa Esztert. Megvan az elkövető DNS-mintája, ezért ha az egyezik a most elfogott férfiéval, könnyű lesz a bizonyítás. A gyilkosság nagyon megrázta a helyieket, egyike volt azoknak az emberölési ügyeknek, amelynek felderítésébe beletört a nyomozók bicskája.

Egy 13 éves és egy 5 éves kislány látta utoljára Tompa Esztert 2003. szeptember 22-én kora délután Győr külterületén, Sashegypusztán. A lányok az iskolából mentek hazafelé, amikor elbiciklizett mellettük az akkor 22 éves, pincérnőként dolgozó Tompa Eszter. Mivel ismerték egymást, köszöntek is egymásnak a lányok. A későbbi áldozat is Sashegypusztán nőtt fel, igaz, ekkor már csak az anyja élt ott. Mivel aznap szabadnapos volt, ezért biciklizett ki hozzá a belvárosból.

Nem sokkal azután, hogy Eszter elhaladt a kislányok mellett, egy bordó színű, matt fényű autó is elment mellettük, a kocsiban egy férfi ült. Az autó vagy háromszáz méter múlva megállt, a 13 és az 5 éves lány csak annyit látott, hogy a vezető kiszállt, megkerülte az autót, majd visszaszállt és elhajtott. Amikor a lányok odaértek, látták Eszter eldőlt biciklijét, de a lányt már nem. Időközben odaért egy másik férfi, aki azt hitte, Eszter esetleg megijedhetett az autótól és beszaladt a bozótosba. A férfi is a bozótosba ment, de hiába kiáltotta a lány nevét, senki nem válaszolt. Aztán egyszer csak visszajött a bordó autó az úton, a benne ülő sofőr intett a 13 éves az 5 éves lányoknak, majd eltűnt. A gyerekek azt látták, hogy a férfi ekkor is egyedül volt az autóban.

Tompa Eszter holttestét másnap, Győr túlsó felén, a Mosoni-Duna töltésének koronáján találta meg egy kutyát sétáltató nő. Kiderült, hogy a 22 éves áldozatot előbb összeverték, húzták a földön, a nyakát szorongatták, végül egy bálazsinórral megfojtották.

A gyilkosról készült fantomkép
A gyilkosról készült fantomkép

A rendőrség tudta, hogy a gyilkos nem nyereségvágyból ölt, ezért először az áldozat környezetében kezdték keresni a tettest. Képbe került a barátja, akivel halála előtt néhány hónappal szakított. A volt barát nehezen törődött bele ebbe, és felfogadott néhány fiút, hogy verjék meg a lány új barátját, a kocsiját pedig törjék össze. A fiúk ebbe beleegyeztek, de végül nem teljesítették a kérést. De a rendőrség a nyomozás akkori adatai szerint úgy ítélte meg, hogy a volt barátnak a gyilkosság idejére megdönthetetlen alibije van, akárcsak a felbérelt verőembereknek is. Ráadásul a DNS-ük sem egyezett a gyilkos DNS-ével. Tompa Eszter új barátját is kizárták a lehetséges elkövetők közül, ahogy annak a Kalapos nevű étteremnek a vendégkörét is, ahol a lány pincérnőként dolgozott.

A rendőrség később nyomravezetői díjat tűzött ki. Egy nő ekkor jelentkezett a rendőrségen és előadta, hogy néhány órával Tompa Eszter elrablása előtt a sashegypusztai kavicsbányánál látott egy nézelődő férfit, mellette egy bordó színű, matt fényű Volkswagen Passattal, aminek a rendszáma B-vel kezdődött. A rendőrök 1300 szóba jöhető ilyen autót ellenőriztek a megyében, de nem jártak sikerrel, nem lett gyanúsított.

A nyomozást 2005. februárban ugyan felfüggesztették, de nem szüntették meg, az ügyet nem zárták le. "A nyomozás során minden olyan nyomozati cselekményt elvégeztünk, minden ellenőrzést végrehajtottunk, amit lehetett. A bizonyítékok láncolata alapján az elkövető felelősségre vonását csak a halála hiúsíthatja meg. Ez a bűncselekmény – mint különösen kegyetlen, brutális elkövetés miatt minősített eset – nem évül el. Ha elfogásakor meg sem szólal a tettes, akkor is kattan a bilincs a csuklóján, figyelemmel a személyével összefüggő bizonyítékok súlyára" - nyilatkozta még 2008-ban a Kisalföldnek Károlyi Zoltán, a megyei rendőr-főkapitányság életvédelmi felderítő alosztályának alezredese.

A nyomozás során száz bejelentés érkezett, részben nyomravezetői díjnak, valamint az elkövetőről készült fantomképnek köszönhetően. A rendőrség mindet ellenőrizte, de nem vezettek el az elkövetőhöz. A nyomozók szerint Tompa Eszter ellen szexuális motivációból indult a támadás, de a nő védekezett, így a tettes a támadáskor feltehetően a felsőtestén megsérült. A rendőrök azt remélték, hogy van olyan ember, aki emlékszik rá, hogy ismerősei között valaki a gyilkosság utáni időpontban arcán, kezén, mellén sérülést szerzett.

Hardi Péter Rejtőzködő gyilkosok című, 2009-ben könyvében megszólalt Kovács Lajos, a "döglött ügyekkel" foglalkozó ismert nyomozó is. Kovács akkor arra tippelt, hogy "pacek gyilkosság" történhetett, ami azt jelenti, hogy az áldozat és a gyilkosa nem ismerte egymást. 

Egyelőre nem tudni, hogy a most elfogott 36 éves férfi, S. A (aki a gyilkosság idején Tompa Eszterrel egyidős volt) kicsoda és az áldozat környezetéhez tartozott-e. Annyit tudni csak, hogy gönyűi, ami nagyjából 20 percnyi autóútra van Sashegypusztától.   

Az viszont biztos, hogy ha most valóban elfogták az elkövetőt, akkor a rendőröknek könnyű dolguk lesz. A nyomozók ugyanis korábban azt mondták, hogy olyan alapvető tárgyi bizonyítékokat szereztek be, amelyekkel a későbbiekben bármikor azonosítható a gyilkos, illetve a bűnösség bizonyítható. Ráadásul a kocsi pontos típusát is azonosítani tudták. 

Az akkori törvényi szabályozás szerint nem évült el a bűncselekmény, de mivel azóta többször is újrakezdték a nyomozást, az egyébként is megszakítaná az elévülési időt. 

Ritka, de nem példa nélküli, hogy egy hosszú évekig megoldatlan gyilkosság tettesét sikerül elkapni. Tavaly decemberben ítélték el 14 évre a domaszéki gyilkost, aki még 1998-ban ölt, de csak 2015-ben sikerült megtalálni. A férfi 1998. szeptember 15-én az akkor még fiatalkorú barátnőjével érkezett Szegedre, hogy továbbmenjenek a férfi szüleihez egy Domaszék melletti tanyára. Mivel túl késő volt, taxival folytatták volna útjukat, amire viszont a vádlottnak nem volt elég pénze. Ezért elhatározta, hogy akár a sofőr élete árán is megszerzi a taxis pénzét a fuvar végén. Végül megölte a taxist. Tizenhat évvel később a barátnője árulta el a rendőrségnek, hogy az akkor már Németországban dolgozó volt barátja a gyilkos, így sikerült elfogni. 

(A cikk megírásához Hardi Péter Rejtőzködő gyilkosok című könyvét használtam fel. A könyv 2009-ben jelent meg a Geopen Könyvkiadó gondozásában.) 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport