13 évig rettegett Tompa Eszter gyilkosa, hogy mikor csengetnek a rendőrök

2017.01.12. 13:39

"Nagy adósságot törlesztettünk" - kezdte a Kisalföld helyszíni tudósítása szerint a Tompa Eszter feltételezett gyilkosának elfogásáról tartott sajtótájékoztatót Győrben Bánhalmi Zsolt bűnügyi főkapitány-helyettes. A rendőr először ismertette a gyilkosságot (amelyről részletesen ebben a cikkünkben írtunk), majd arról beszélt, hogy az elmúlt években soha nem adták fel a reményt, hogy a tettest elkapják.

"Évekig intenzíven nyomozott a rendőrség, de van egy holt pont, amikor már mindent ellenőriztünk, nem jutottunk eredményre. De mindenkinek üzenjük: amíg nem évül el az ügy, mi nyomozunk. A bizonyítékok bármikor felhasználhatók" - közölte. Beszélt arról is, hogy a szerdán hajnalban elfogott gyanúsított azt mondta: rettegett, 13 éve várta, hogy mikor csengetnek be hozzá a rendőrök. 

14 év után beismerte tettét

A gyanúsított az elfogása után feltáró, beismerő vallomást tett a bizonyítékok hatására. Jelenleg 36 éves a férfi, a gyilkosság idején 23 éves volt. 

A gyanúsított élettársa összeomlott, zokogott, amikor a rendőröktől megtudta, mit követett el a férfi. 

Vallomásában azt állította, hogy nem akart gyilkolni, egy baleset után hozott szörnyű döntése vezetett a lány halálához. Elmondta, hogy ebben az időszakban teherautó sofőrként dolgozott az egyik szolgáltatónál és titokban gázolajat lopott, hogy ezzel egészítse ki a fizetését. A lopott olajat az erdőben rejtette el, majd amikor lehetősége volt rá, érte ment. Ezért ismerte olyan jól Sashegypusztát. 

helyszin2 5
Fotó: Police.hu

A gyilkosság napján az ellopott gázolajért ment, amikor a mobilján hívták. Amikor a hívást nézte, a tűzpiros Opeljével véletlenül elgázolta a lányt, aki leesett a bicikliről. A gyanúsított állítása szerint az áldozat ekkor szerezte a testén a sérüléseket. A férfi megijedt, hogy a gázolás miatt börtönbe kerülhet, mivel azt hitte, a lány meghalt. El akarta kerülni a börtönt, mert ekkor már óvodás korú gyereke volt. Pánikba került, a lányt betette a csomagtartóba. Céltalanul autózott, miközben kapirgálást hallott a csomagtartóból. Megijedt, bement egy földútra, kinyitotta a csomagtartót, ekkor látta, hogy a lány az eszméleténél van. Vallomása szerint ekkor hozta meg a szörnyű döntését: egy helyszínen talált bálamadzaggal megfojtotta, mert félt, hogy a lány feljelenti. Áldozata azonban túlélte volna a balesetet, sérülései nem voltak az élettel összeegyeztethetetlenek.

Ezután a férfi elment a gyerekéért az óvodába. Majd a holttestért visszament és elvitte a város egy másik részébe, ahol másnap egy arra járó nő megtalálta. Az autóját kivitte Szlovákiába, egy illegális bontóban szereltette szét, így tüntette el a nyomot. 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy azt majd az orvos szakértői vizsgálat állapítja meg, hogy a lány sérülései keletkezhettek-e attól, hogy a kocsi elütötte őt. Az is kiderült, hogy azoknak lett igazuk, akik feltételezték, hogy az áldozat korábban nem ismerte a gyilkosát. 

kisa
Fotó: Bertleff András / kisalfold.hu

A gyilkost akkor kapták el, amikor hajnalban éppen indult volna a munkába. Nem tanúsított ellenállást. Kiderült az is, hogy a szörnyű bűncselekményt senkivel nem osztotta meg, ez az ő titka volt. Azaz a családja sem tudott semmit. Amikor aznap visszament a lány holttestéért, azt mondta otthon, hogy papírokért kell beugrania a munkahelyére. Az autója régi volt, ezért a családjának az sem volt feltűnő, hogy azt szlovák bontóba vitte. 

A férfi 2010-ben kisebb értékű, piti lopás miatt került a rendőrség látókörébe, de sem akkor, sem máskor nem akarta feladni magát. 

A rendőrség a nyomozás során számolt azzal, hogy esetleg egy közlekedési baleset előzhette meg a gyilkosságot, de ez a gyenge szál volt a sok egyéb verzió mellett, mert a szemtanúk elmondása az elrablásos sztorit erősítette. Ugyanakkor a szemtanúk több mindenben is tévedtek, ami persze érthető, hiszen két gyerek volt a tanú. Ők egy bordó, hosszú autóra emlékeztek, míg ez egy kicsi piros autó volt. És az általuk adott személyleírás sem stimmelt. 

A rendőrség korábban kapott egy névtelen levelet az ügyben. Ezzel kapcsolatban a sajtótájékoztatón a rendőrség azt mondta: " Nem vakvágány volt, ellenőriztük a bejelentést. Egy momentum stimmelt benne, de véletlenül."

A kétmillió forintos nyomravezetői díjat senkinek nem fizették ki, klasszikus nyomozás során jutottak el a férfihoz - hangzott el a sajtótájékoztatón. 

Egyébként valószínűleg pénzbírsággal megúszta volna a gyilkos, hogy elütötte a lányt - mondták a rendőrök.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport