Esett a hó, de jön a meleg

2017.01.12. 06:43 Módosítva: 2017.01.12. 12:12

Csütörtök reggelre sok helyen 2-4 centiméter hó esett. Az Útinform közlése szerint szórógépek dolgoznak az M1-es autópálya teljes szakaszán, az M7-esen Budapest és Székesfehérvár között, az M3-ason, valamint az M0-s körgyűrűn. A konvojban közlekedő munkagépek mögött lassabb tempóra kell számítani.

Hegyeshalomnál az M1-es autópálya, valamint az 1-es főúti határátkelőnél a ki- és belépő forgalom folyamatos, nincs fennakadás a közlekedésben

Már több baleset történt. Az M7-esen Letenye felé a Sormási pihenőhelynél a 214-es kilométernél egy kamion szalagkorlátnak ütközött, majd kigyulladt. A jármű teljes keresztbe fordult a pályán. A katasztrófavédelem 7 óra után nem sokkal azt közölte: még órákig le lesz zárva ez a szakasz. 

Az M1-es autópálya főváros felé vezető oldalán, Mosonmagyaróvár közelében kamionok ütköztek egymásnak három közeli helyszínen.  Az egyik helyszínen három teherautó csúszott egymásba, egy sérült beszorult a roncsba, őt még a tűzoltók kiérkezése előtt kiemelték a járműből.

A BKK a Facebookon azt közölte: Budapesten a fő és tömegközlekedési útvonalak általában vizesek, de találkozhatnak havas, latyakos útszakaszokkal is. A mellékutcákban és a magasabban fekvő területeken havasak, csúszósak. A BKK-járatok közlekedésében a havazás egyelőre fennakadást nem okoz. 

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. csütörtök hajnali 2 óra takarítja a főváros útjait, a munkában 75 autó és 400 hómunkás vesz részt, közölte a társaság az MTI-vel. Az FKF az időjárási prognózis ismeretében szerdán este tíztől a legmagasabb, hármas készültségi fokozatban várta a havazás kezdetét, majd 74 gép kezdte meg a fő- és közösségi közlekedési útvonalak szórását. A nappali műszakban 75 géppel folytatják az utak, és 400 hómunkással az FKF kezelésében lévő közjárdák, közlépcsők tisztítását, síkosságmentesítését. 

A munkavégzést nehezíti a -9, -11 Celsius fok körüli hőmérséklet, mert ilyen körülmények között a hintőanyag jelentősen veszít olvasztó képességéből, így lassabban fejti ki hatását. Az FKF közlése szerint

a mellékutak havasak, megtisztításukat csak a több mint 1200 kilométer hosszúságú főútvonalhálózat rendbe tételét követően tudják megkezdeni.

Az autósoktól fokozott óvatosságot kérnek. Az ingatlanok előtt járdák takarítása, síkosságmentesítése az ingatlanok tulajdonosainak, üzemeltetőinek a kötelezettsége. 

A Tiszántúlon Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében, illetve Sarkad térségében változó intenzitással hull a hó, a Magyar Közút Zrt. hajnalban csaknem 270 munkagéppel, nappal 86 géppel dolgozik az utakon.  

Az ország nyugati felén csapadékmentes az idő, de borult, felhős az ég. A Duna-Tisza közén a havazás elállt, már csak Szentendre és Gyöngyös környékén szállingózik a hó. A Tiszántúlon Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében, illetve Sarkad térségében azonban változó intenzitással havazik. 

Az Útinform tájékoztatása szerint a gyorsforgalmi utak burkolata jobbára a kiszórt olvasztóanyagok hatására nedves, az M3-as autópálya káli szakasza kissé latyakos, a főutak nagy része pedig nedves, sónedves. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg Hajdú Bihar és Békés megyében helyenként vékony rétegben havas, letaposott havas vagy latyakos szakaszokra kell számítani. A mellékutakon a Dunántúl északi felén, az Északi-középhegység területén és a Tiszántúl nagy részén téli útviszonyok a jellemzők: havas, hókásás, letaposott havas, latyakos az alsóbbrendű utak burkolata.

A hőmérséklet a Dunántúlon mínusz 7 és mínusz 2 Celsius fok között változik, keleten a leghidegebb területeken (Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében) mínusz 11 C fok is lehet. Csütörtökön nyugat felől eleinte szárazabb, majd késő délutántól ismét nedvesebb, egyre enyhébb léghullámok érkeznek, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. A maximum hőmérsékletek az ország jelentős részén +3, +5 fok körül alakulnak majd, így az éjszaka lehullott hó, gyorsan olvadni fog.