A Fidesz meg akarta úszni a kétharmados szavazást, belebukott

2017.01.13. 12:01

Alkotmányellenesek a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény közigazgatási felsőbíróságra vonatkozó rendelkezései - mondta ki az Alkotmánybíróság pénteki nyilvános határozathirdetésén. Vagyis a testület egyetértett a hozzájuk forduló Áder János köztársasági elnök indítványával.

Azért kérte Áder a  december 6-án elfogadott törvény alkotmánybírósági normakontrollját, és az alaptörvény-ellenesség kimondását mert jogtechnikai problémákat talált benne.

A Trócsányi László igazságügyi miniszter előterjesztésére tárgyalt törvény több pontja ugyanis sarkalatos jogszabályok rendelkezéseit módosítja. Miközben a perrendtartásról szóló törvényt csak egyszerű többséggel (50 százalék plusz egy fő) fogadták el.

Viszont a jogtechnikai hibának is komoly hatása van, mert az új jogszabály vezetné be az új fórumot, a közigazgatási felsőbíróságot – többek között ez is kétharmados többségű módosítás. Áder szerint ezen az sem változtatna, hogy a hivatal szerepét a Fővárosi Törvényszék töltené be.

Áder idézte is az Ab egyik korábbi állásfoglalását a kétharmados törvények közvetlen módosításáról. Eszerint a kétharmados törvények meghozása vagy módosítása nem kerülhető meg új törvény alkotásával vagy meglévő egyszerű többségű törvények átírásával.

Az Alkotmánybíróság most az államfő érvelését elfogadva kimondta, hogy

a támadott rendelkezések sértik a jogbiztonságot, a jogállamiság követelményét,

ugyanis azokat nem egyszerű, hanem minősített, kétharmados többséggel kellett volna elfogadnia az Országgyűlésnek.

A közigazgatási bíráskodás a büntető és polgári bíráskodás mellett az igazságszolgáltatás harmadik nagy ága. A közigazgatási perekben az állampolgárok a különféle államigazgatási - például adóhatósági vagy önkormányzati - határozatok törvényességi felülvizsgálatát kérhetik a bíróságtól. Az ilyen eljárások rendjét jelenleg a polgári perrendtartás egyik fejezete szabályozza.

A mostani döntés azt jelenti, hogy a kormánynak át kell dolgoznia a javaslatát, és egyeztetnie kell az ellenzékkel, hogy kétharmaddal sikerüljön megszavazni. A törvény 2018 január 1-jén lépett volna hatályba.