Orbán két nagy csatára indul Brüsszel ellen

000 J53UD
2017.01.13. 08:09

Az idén két nagy csatát is meg kell vívnia Brüsszellel Magyarországnak. Elsősorban erről beszélt Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott pénteki interjújában. 

Első csata: rezsicsökkentés

Az első csata a miniszterelnök értelmezésében a rezsicsökkentés megvédése lesz tavasszal.

Az európai bürokraták azt vették a fejükbe, hogy betiltják a rezsicsökkentést.

Orbán szerint ezt ravaszul teszik, ugyanis egy úgynevezett energiauniót terveznek, ami azt jelentené, hogy az egyes államok nem szabályozhatják majd az energiaárakat. Orbán szerint ez a rezsicsökkentés megszüntetésével járhat, amit nem fog hagyni, "nagy csata lesz márciusban".

Második csata: migráció

A második csata Orbán szerint a migrációval kapcsolatos hatáskörök elvonása lesz. Az idegenrendészeti őrizet visszaállítása azt jelenti, hogy 

nyíltan szembegyünk az unióval.

Orbán Viktor a végzős határvadászok avatóünnepségén
Orbán Viktor a végzős határvadászok avatóünnepségén
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Lázár János tegnap jelentette be, hogy a kormány úgy döntött, visszaállítja az idegenrendészeti őrizet intézményét. Vagyis a menekültkérelem elbírálásáig senki nem hagyhatja el a menekülttábort. Orbán ragaszkodni fog ehhez a döntéséhez is.

Azt mondtuk, 2017 a lázadás éve lesz, ez az állítás az elmúlt két hétben megerősödött.

Orbán úgy értékelte, hogy az európai nemzetek sorra lázadnak fel a brüsszeli szervezet ellen, amely lopakodva akarnak elvenni jogköröket. Ilyen lázadásnak tartja például a jobboldali francia elnökjelölt, François Fillon programját, amely " fellázad az európai menekültpolitika ellen".

Átláthatóságot akar a civil szférában

Orbán Viktor csak az interjú második felében beszélt az elmúlt napok egyik fontos kormányzati húzásáról, a civil szervezetek ellenőrzéséről kialakult polémiáról. 

Szerinte olyan világban élünk, ahol a befolyásolási kísérletek gyakoriak minden országban és majdnem minden ország részéről. Orbán szerint a legfontosabb, hogy minden magyar állampolgár tudhassa minden közéleti szereplőről, hogy kicsoda, honnan - külföldről vagy Magyarországról - kapja a pénzét, és ha külföldről, támasztanak-e vele szemben elvárást. "Átláthatóságot akarunk" - jelentette ki Orbán Viktor.

Szerinte az amerikaiak sokféle befolyásolási módszert fejlesztették ki Obama alatt, "a legprimitívebb befolyásolási módszereket", de konkrétumokat nem nevezett meg. Orbán szerint azért lesz változás a civil szervezetekre vonatkozó szabályozásban, mert alapvető jog, hogy a magyar emberek tudják, "milyen manipulációs rendszerben" éljük az életünket.

Az amerikai politikával kapcsolatban Orbán azt mondta, hogy meg kell várni, amíg Donald Trumpot beiktatják, és elkezd kormányozni. Annyit azért megjegyzett, hogy más kultúrájú vezetés érkezik, az "Obama-adminisztráció globalista volt, a mostani vagányabb, és nem bonyolítja túl a dolgokat".