Felcsút tőszomszédságában még egy járdára sincs pénz

2017.01.15. 14:39

Ha ezt Európai Unióban valakinek elmondanám, akkor mosolyogna, hogy a XXI. században van olyan település, ahol nincs járda?

− mondta mondta Borbíró Mihály, a Felcsúttal szomszédos Óbarok polgármestere a HírTv-nek. A falu nagyon régóta szeretne egy járdát, de ehhez a szinteltolódás miatt a főúthoz is hozzá kellene nyúlni. Utóbbiról azonban nem dönthet a település, mert az nem önkormányzati tulajdon. A polgármester szerint sajnos a pályázatok sem mindig találják el azt az igényt, ami az ilyen kis településeknél jelentkezik.

A riport szerint hiába van Óbarok 5 perces távolságra Felcsúttól, a fejlődés sajnos csak a miniszterelnök falujában látható. Összehasonlításképp: „a miniszterelnök falujában hatvanszor annyi uniós forrás jut egy lakosra, mint Óbarokban. Míg Felcsút 2015-ben járdaépítésre kapott 40 milliót, a mostohatestvér egész éves költségvetése hatvanmillió" - hangzik el a riportban. Miközben a két település lakosságszáma nem indokolná ezt a különbségtételt. 

A csatorna felidézi a miniszterelnök, Orbán Viktor ide vonatkozó gondolatait: „mivel Felcsút adja Magyarország miniszterelnökét, minden itt bekövetkező fejlődés támadásoknak van kitéve. Minél inkább támadnak bennünket azért, mert valami történik a faluban, fejlődik a falu, annál inkább folytatni kell a munkánkat".

Felcsút 2016-ban is kapta a pénzeket infrastrukturális fejlesztésekre, víztorony költöztetésre, de 2017-re is úgy tervez, hogy egy százmilliós pályázatból teszi rendbe a külterületi utakat. Idézik Gémesi Györgyöt, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökét, aki szerint "ahol van politikai támogatottság, ott lesz pénz”. 

Óbarok polgármestere úgy érzi, nincs politikai támogatottsága, ezért áprilisban, a település költségvetésének elfogadása után lemond.