Pacemakert ültetnénk a Föld szívcsakrájába

DSC 3074
2017.01.18. 18:03

Üdvözöljük az ősi Pilis kapujában, 

hirdeti a fából készült, mívesen faragott tábla Pilisszántó szélén. A település nevéhez méltón szántóföldek mindenfele, nem messze egy kis mesterséges tó, mellette Natura 2000-es terület, a távolban pedig a Pilis dombjai és csúcsa. A táj néhány kötelező kelléken, úgymint egy út és egy kisebb áram-távvezeték, gyakorlatilag érintetlen.

Most még.

Tizenkétezer négyzetméter, az majdnem két focipálya. Rétből vagy szántóföldből sem kevés, de transzformátorállomásból, főleg a házaktól pár száz méterre, kifejezetten sok. Pedig a falu önkormányzata épp egy ilyen építésére adná el az egyik telkét az ELMŰ-nek.

Az ötlet még 2015-ben jött, a testület akkor nyílt ülésen tárgyalt róla, hogy az ELMŰ megkereste őket ezzel, miután Pilisvörösváron nem jött össze a fejlesztés. Akkor még a helyiek megbíztak a polgármesterben annyira, hogy ne járkáljanak be az önkormányzati ülésekre, úgyhogy nem is szereztek az egészről tudomást, mondja Vándor Dóra, az egyik helyi lakó.

Aztán 2016 nyarán elkészült a helyi településfejlesztési terv, ebben már szerepelt a transzformátorállomás, egy nagyteljesítményű, 400 kilovoltos távvezetékkel együtt, amit elvileg az állomástól és az ELMŰ-től függetlenül visz majd át a Pilisen a Mavir. Erre a tervre már ránézett pár, a közügyekben aktívabb helyi is, így tudta meg az ott lakók nagy többsége, mi is készül.

Ekkor még az óriás távvezeték hangzott rosszabbul, így először mindenki az ellen kezdett tiltakozni. Aztán rájöttek, hogy abba nem sok beleszólásuk lehet, mert állami történet, a transzformátor viszont Pilisszántó "biznisze": 

65 millióért adnák el a Natura 2000 területtel szomszédos önkormányzati telket

úgy, hogy a falu amúgy teljesen rendben van "áramilag", műszaki értelemben tehát nem közvetlenül nekik kell a beruházás.

Hogy még bonyolultabb legyen, az ELMŰ és az önkormányzat által kiszemelt terület nem a klasszikus értelemben vett falu mellett van, hanem egy olyan 600 házas domboldal tövében, ami egykor üdülőterület volt. Most 150-en laknak ott, őket az ófaluval csak egy út köti össze. Nem sok kapcsolat van a két rész között, nem is látnak rá egymásra, így csak a volt üdülőövezet panorámájába rondítana bele az építkezés, a többiek még jól is járnának vele. "A másik oldalon" vannak, akik pont emiatt támogatják az ötletet, és nem tetszik nekik a hangos tiltakozás.

"A polgármester azt mondja, a befolyó pénzből tornatermet építene az iskolának, és hogy az ELMŰ ezen felül is rendbe rakná a falu vezetékeit és egyéb áramszolgáltatással kapcsolatos részeit, állítólag 80 millió forint értékben" - mondta Vándor Dóra. Neki viszont az a válasza erre, hogy egyrészt ennyiből nem lehet tornatermet építeni, másrészt ha tényleg ez hiányzik a falunak, akkor lakosonként 30 ezer forint beadásával össze lehetne dobni rá a pénzt. Szerinte teljesen érthetetlen, miért ragaszkodik a polgármester az egészhez.

Az ELMŰ álláspontja

A régióban folyó beruházások célja, hogy a növekvő energiaigényeknek eleget tudjunk tenni, másrészt a Pilisben, ahol számos településen nincsen gáz, egyre többen szeretnének áttérni a fafűtésről a hőszivattyús villamos fűtésre. Mindehhez transzformátor állomásra van szükség.

Az állomás felépítését hosszú műszaki, környezetvédelmi engedélyezési folyamat előzi meg. Ebben számos hatóság vesz részt, a cél a teljes régió szempontjából történő optimális elhelyezés. Mivel az előzetes kijelölési fázisban tartunk, műszaki tervek még nem készültek el. Az ártárgyalásokról nem adhatunk információt.

A berendezés károkat nem okoz, ellenben a régió minden településén javítja a szolgáltatás minőségét, segíti a munkahelyteremtést, a turizmust.

Az önkormányzatra amúgy is dühösek az érintettek, mert utólag tudták csak meg, hogy a testület az elmúlt másfél évben több ülésen, köztük zárt üléseken is foglalkozott a dologgal, és határozatokat hozott a terület majdani eladásának szándékáról, értékbecslés készítéséről. "Az egész testület a beruházás mellett van, a múltkor kérdeztem is az egyiküket, hogy akkor ki képviseli az önkormányzatban az ellenzőket?" - panaszolta Szlabony Anikó, szintén helyi lakó. Az említett jegyzőkönyveket és határozatokat is csak nemrég tette ki az önkormányzat a weboldalára.

A második ciklusát töltő független polgármesternek, Csicsmanczai Tamásnénak írásban tettük fel kérdéseinket kedden délelőtt. Válaszokat ígért, de a személyes találkozót visszautasította. A település Facebook-oldaláról nagyjából kiolvasható az álláspontja: az állomás a félelmek ellenére valójában nem sok vizet zavarna, viszont sokat segítene a bejövő pénz.

Beszéltünk viszont Dinnyés Viktória jegyzővel, ő azt hangsúlyozta, hogy egyelőre nincs semmilyen szerződés, nem indult el az engedélyezés, még a telekalakítást sem kezdték el illetve a pályázatot sem írták ki a telekeladásra.

"Pénteken délután lesz egy lakossági fórum, tájékoztatjuk a helyieket. Aztán a testület dönt, hogy mi legyen. Az önkormányzat semmire sem kötelezhető jelen állás szerint" - foglalta össze a jogi helyzetet.

Megerősítette a lakóknak azt az információját, hogy az ELMŰ a vételáron kívül is "segítené a település jólétét és fejlődését", és azt is mondta, hogy a nagy alapterület a védőtávolság és a fák miatt kellene, nem ekkora lenne az építmény. A 400 kilovoltos óriásvezeték ellen ugyanakkor a polgármester is tiltakozott a Miniszterelnökségnél és a Mavirnál is, mondta a jegyző.

Amikor a kijelölt területre érkeztünk a transzformátor ellen küzdőkkel, még köztük is volt, aki meglepődött, amikor valaki a pontos telekhatárokat mutatta neki. "Ez tényleg nagyon közel lenne a házakhoz", mondta.

"Nem tudjuk, hogy az egészségre káros-e. Nem tudjuk, fog-e zúgni. Nem tudjuk, éjjel ki lesz-e világítva. Mindegyikről hallani ezt is, azt is.

Azt viszont tudjuk, hogy aki itt él, az a természetért, a látványért, a zavartalan nyugalomért költözött ide. Ha megépül az állomás, ennek mind vége.

- foglalta össze a tiltakozásuk lényegét. Az ellenzők próbáltak egyébként egyezkedni a polgármesterrel, azt mondják, egy térképen végigböködték az üres területeket, hova menjen inkább a transzformátorállomás, de mindegyiknél volt valami jogos ellenvetése a polgármesternek. Csak egynél nem. Ott az volt a baj, hogy az a terület látszik a Pilis csúcsáról.

A település határában lévő faragáson egy másik felirat is van: "aki a kapuban áll, őrt áll". Úgy tűnik, néhányan ezt most magukra vették.