Kormányinfó: Lázár feljelentést tesz a 4-es metró ügyében

D  YT20170119029
2017.01.19. 13:45

Lázár János a 76. kormányinfón

  • a hajléktalanokról,
  • a 4-es metrót érintő OLAF-jelentésről és
  • a 3-as metró felújításáról beszélt.

Lázár a kormányinfón először a hajléktalanokért aggódva közölte: hideg lesz az idő, „ezért hajléktalan polgártársaimat arra kérem, mielőbb menjenek hajléktalanszállóra”.

Közölte: az önkormányzatok segítséget kapnak, országszerte 9600 ellátóhely áll rendelkezésre, amit újabb 1500-zal toldottak meg, de készek bővíteni a kapacitást.

További 540 millió forint jut az Emmitől 83 szervezetnek hajléktalanok ellátására.

Elég a földgáz

Földgázellátás: a kormány a hideg beállta előtt új rendszert hozott létre, így a korábbi évekhez képest jelentősebb gáztartalékai vannak az országnak – nyugtatta meg az aggodalmaskodókat Lázár.

3,7 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre, de emellett Ausztria és keleti irányból is folyamatos a földgázimport. A mostani gázigények kiszolgálására a tartalékok is bőven elegendők – mondta Lázár, visszautasítva a földgáz-készletezést érintő ellenzéki kritikákat.

A kormány sokat tesz az energiafüggetlenségért és energiabiztonságért, a gázáremeléssel ellentétben rezsicsökkentés zajlik, a külföldi energiaszolgáltatók helyett közösségi tulajdonban lévő energiaszolgáltatás biztosítja a lakosság ellátását – mondta a miniszter, megjegyezve, hogy a Mol orosz tulajdonrészét is az Orbán-kormány vásárolta vissza annak idején.

Migráció

A bevándorlással kapcsolatos legfontosabb teendő: felkészülni, ha Törökország mégsem állná kötelezettségeit. „Romlik a helyzet 2017-ben, ezért Magyarországnak képesnek kell lennie megvédenie az ország és az EU határait.”

Lázár szerint „a Soros György által szervezett turnusokban” 2015-ben félmillió ember jött a magyar határhoz. Végső soron mégis  Törökországon múlik a helyzet, de fel kell készülni, hogy Törökország nem tudja állni a szavát, ezért tőle teljesen függetlenül Magyarországnak készen kell állnia a határok megvédésére.

Nemrég 538 határvadász tett esküt, Lázár nekik külön köszönetet mondott. A 3000 fős keret feltöltése folytatódik. A kormány szerint három eszközzel lehet megvédeni a határt.

A kormány február 1-jén dönt az idegenrendészeti személyes őrizet visszaállításáról. Lázár szerint az európai biztonsági helyzet kockázatos, ezért szükséges az őrizet visszaállítására. Eszerint az illegális bevándorlók nem mozoghatnak szabadon az országban, amíg a bíróság nem bírálja el jogerősen kérelmüket. Őrizetüket Magyarország az ország határán fogja biztosítani, azaz nem fogják például a körmendi menekülttáborba vinni őket.

Azt is mondta, a határon fagyoskodó embereknek segít a kormány, a szerb kormánnyal együtt, de befogadni nem tudunk senkit, az ország a határvédelemmel eleget tesz a szolidaritásnak.

Ami Soros György tevékenységét illeti általánosságban, a nemzetbiztonsági bizottság dönt majd arról, megismerhetők lesznek-e az erről szóló információk. A hírszerzés komplett anyagot készített, milyen befolyásolási kísérletük volt a „Soros-szervezeteknek” tette hozzá.

Kétoldalú lesz a világ

„Megváltozik a világ, amihez Magyarországnak igazodnia kell.” A nemzetközi együttműködések helyett kétoldalú együttműködések lesznek az uralkodók, mondta, részben Trump hivatalba lépésére és a brexitre is utalva. Fair és korrekt kétoldalú megállapodásokat kell kötnünk az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával – mondta Lázár, megjegyezve, hogy nagy szerepet kap a szigetországban dolgozó, tanuló magyar állampolgárok helyzete is.

Február 2-án jön Vlagyimir Putyin, a jövő héten ezért Szijjártó Péter Moszkvába utazik, lesz közös kormányülés is, ahogyan erre korábban is volt példa.

Az OLAF miatt feljelentés

Lázár megteszi a büntetőfeljelentést ismeretlen tettesek ellen a 4-es metró ügyében az OLAF jelentése alapján. „452,5 milliárd forintos európai uniós beruházásról van szó. A korrupciós ügyeket vizsgáló OLAF szerint 170 milliárd forint lehet az az összeg, amely bűncselekményekhez köthetők.”

Lázár szerint 76 milliárd forintos büntetést fizethet a kormány szocialista-liberális kormány vezetése miatt. Úgy véli, „nemzetközi baloldali bűncselekményről van szó”. A közbeszerzés megsértésével, csalással kötötték meg a kivitelezési szerződéseket. Egy kérdésre azt mondta: Demszky Gábor, Atkári János és Horváth Csaba szerinte a főszereplők, és az igazságszolgáltatás dolga lesz majd, hogy milyen döntés születik.

Az Alstom-ügyben már van büntetőügy, de ezért is feljelentést tesz a kormányt. Lázár bízik benne, hogy az OLAF nyilvánosságra hozza a jelentést. Nem a kormány volt a beruházó, őt csak tájékoztatták, ennek alapján teszi meg a feljelentést, így Lázár szerint a nyilvánosságra hozatal az OLAF kompetenciája.

A pályázat kiírója gyakran összejátszott a kivitelezővel – mondta Lázár, az OLAF által feltárt 58 szerződésre hivatkozva. Bár ez volt az országban az egyik legnagyobb beruházás, még sincs generálkivitelezője a projektnek, ami az OLAF szerint 65 milliárd kárt okozott az EU-nak és a fővárosnak is – mondta Lázár.

3-as metró

A hármas metró felújítása érdekében mozgolódik egy ellenzéki csoport – mondta Lázár, később nevesítve az MSZP-t, amely a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a 4-es metró megépítésének pénzeit már szétlopta, így nem világos, hogy tényleg aggódik-e a 3-as metró utasaiért, vagy csak újabb lehetőséget lát a pénzlopásra.

A kormány támogatja a fővárost a felújításban, közölte Lázár. Egy másik kérdésre azt mondta, ha a mostani közbeszerzés sikeres lesz, akkor nyáron az építkezés elkezdődik. Ebben nincs kockázat, a kérdés, hogy sikeres lesz-e a főváros által kiírt közbeszerzés, mondta.

Haderő, NOlimpia, korrupció

Lázár Trump NATO-val kapcsolatos nyilatkozatairól azt mondta, Orbán régóta képviseli azt az álláspontot, hogy nincs rosszabb konstrukció, mint a gazdag és gyönge szövetség. Európával ez a helyzet. A brexit ilyen szempontból súlyos veszteség. A magyar álláspont tehát az, hogy az EU legyen erős, készek vagyunk az önálló védelmi képesség erősítését célzó intézkedések mögé állni, és részt venni ebben.

A miniszter aztán kérdés nélkül rákanyarodott a magyar helyzetre: nincs szó a sorkatonaság visszaállításáról, de a honvédséget erősíteni kell, mondta. Európa egyik leggyengébbje. Februárban a kormány megtárgyalja a fejlesztési koncepciót. A környékbeli országokban komoly fegyverkezés van, ez megfontolandó jelenség. Döntöttünk, hogy növelni fogjuk a honvédelmi költségvetési hozzájárulást, de ez nem elég. Magyarországnak képesnek kell lennie saját magát megvédeni, mondta a miniszter.

A kormány nem foglalkozik a NOlimpia mozgalommal, válaszolta szintén egy újságírói kérdésre. Mindenkinek joga van népszavazást kezdeményezni, mondta. Meg kell várni, ezt hogyan tudják végigvinni a civilek, az egészről utána van értelme beszélni. A kormánynak nincs napirendjén népszavazást rendezni. Azt is mondta, érdekes lenne abba is belemenni, hogy budapesti népszavazásról lenne szó, pedig az olimpia az országot érinti. Hozzátette: nem terveznek „ellenlépéseket”, hogy megakadályozzák az esetleges sikeres népszavazást. Az olimpia költségeiről szóló konkrét kérdésekre azt mondta, ahhoz előbb meg kellene nyerni a pályázatot.

A Professzorok Batthyány Körének megállapításait nem vitatja, de nem látja súlyosnak Lázár. Orbán Viktor a Fidesz elnökeként válaszol a PBK-nak, és áll a rendelkezésükre. Ami a korrupciót illeti, nincs olyan ország, ahol ne lenne korrupció. A volumen a lényeges, mondta a miniszter, de „szerény tapasztalata szerint”. 

ha intézményesített korrupció lenne, akkor nem lenne pénz az államkasszában.

Ezért nem volt pénz a kasszában 2010 előtt, mondta. Most a kormány nem hagyja, hogy szétlopják az országot. Egy másik érv: az EU korábban a benyújtott számlák 2,5 százalékát nem fogadta el, most ez az arány 1 százalék.

Botka László, miniszterelnöki költözés

Botka Lászlóról azt mondta egy kérdésre, hogy nem akar sem ellene, sem mellette állást foglalni, annyit tud mondani, hogy 2002 és 2010 között Botka László békén hagyta őt ellenzéki polgármesterként (Lázár akkor Hódmezővásárhely polgármestere volt), és nagy összefogás nem volt ugyan, de legalább békés együttélés volt a két város között, és nem szeretné most ezt bármivel megbontani.

Lázár egy kérdésre azt mondta: a kormány nyitott arra, hogy a bárányhimlő elleni oltás ingyenes legyen, és az agyhártyagyulladás elleni oltással is hasonló a helyzet. „Van fogadókészség rá”, február elején tárgyalhatnak róla.

13 ezer négyzetméternyi iroda lesz a miniszterelnök majdani várbeli hivatalában, ezt kell felszerelni, ezért kerül 4 milliárdba a projekt, közölte Lázár. Szerinte a költségek nem szálltak el, Budapesten egy ekkora irodaház felépítése nem olcsó. A 4 milliárdot az épületre költik, nem egyetlen szobára, mondta.

„Megfontolandó észrevétel”, ha valaki feleslegesnek gondol 600 millióért kiadni valamit, amit egyébként az interneten is lehet nézegetni, mondta arra a tervre, hogy kiadják Borovszky Samu történész először 1896-ban megjelent Magyarország vármegyéi és városai című sorozatát, mondta Lázár egy kérdésre.