Magyarokat irányított egy pakisztáni embercsempész banda

2017.01.19. 09:34

A szegedi nyomozó ügyészség vádat emelt tizenöt magyar állampolgárral szemben, akik pakisztáni, szerb és magyar elkövetőkből álló bűnszervezet tagjaiként csempésztek illegális bevándorlókat az Európai Unió területére.

A szervezet tevékenységének felderítésére a magyar, az osztrák és a szerb hatóságok 2015. szeptemberében közös nyomozó csoportot hoztak létre.

A vádirat szerint a vádlottak 2014. októbere és 2015. júliusa között tizennyolc szállítást végeztek és összesen 366 személynek nyújtottak segítséget a szerb-magyar határ illegális átlépéséhez. A bűnszervezet vezetői pakisztáni állampolgárok voltak, akik egy szerb elkövetőn keresztül irányították a szervezet magyar részét.

A magyar vádlottak feladata az volt, hogy a magyar-szerb zöld határon átvezetett migránsokat felvegyék Ásotthalom és Mórahalom térségében, majd Ausztria, Németország és Olaszország felé szállítsák tovább őket. A vádlottak a cselekményeket azért követték el, hogy rendszeresen pénzhez jussanak. A tizennyolc szállításban különböző vádlottak vettek részt. A vádlottak áruszállító autókat használtak, de volt, hogy betegszállító, illetve posta feliratú gépjárműveket vettek igénybe.