Veszélyes a szállópor-koncentráció, szmogriadó jöhet Budapesten

2017.01.21. 16:19

Veszélyesen magasra nőtt pénteken és szombaton a szállópor-koncentráció Budapesten, és nem zárható ki, hogy emiatt vasárnap a hajnali órákban szmogriadót kell elrendelni – közölte a fővárosi polgármesteri hivatal.

A hivatal közleménye szerint pénteken a Budapesten működő tíz mérőpontból nyolcnál meghaladta a szállópor-koncentráció a tájékoztatási küszöbértéket, sőt három helyen a riasztási küszöbértéket is. A szombati részeredmények alapján pedig nem javult drasztikusan a helyzet, ezért lehet, hogy holnapra már valóban el kell rendelni a riasztást.

A szmogriadót ugyanis akkor kell kihirdetni, ha két egymást követő napon, legalább három mérőponton eléri a riasztási küszöbértéket a szálló por, azaz a levegőben lévő, 10 mikrométer alatti átmérőjű finomszemcsés anyag koncentrációja. Ez az érték egyébként egyébként 100 mikrogramm köbméterenként.

Ha így lesz, akkor vasárnap a hajnali órákban Budapesten el kell rendelni a szmogriadó riasztási fokozatát. Ebben az esetben a forgalomkorlátozással – a legszennyezőbb gépjárművek közlekedési tilalmával – járó intézkedés a kihirdetést követő nap, azaz

2017. január 23-án, hétfő reggel 6 órától lép életbe, majd – további intézkedésig – minden nap 6 órától 22 óráig tart.

A közlekedési tilalom azon legszennyezőbb gépjárműveket érinti, amelyek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kódok: 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.