Nyomoz az NNI a tragikus buszbaleset ügyében

2017.01.22. 10:57 Módosítva: 2017.01.22. 11:34

Halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával nyomozást rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az olaszországi buszbaleset ügyében, írják a police.hu-n. Az NNI célja a felmerült gyanú megerősítése vagy kizárása.

Január 21-ére virradó éjjel balesetet szenvedett egy magyar diákokat szállító autóbusz Olaszországban, a szerencsétlenségben 16-an meghaltak, több mint húszan megsérültek. A budapesti Szinyei gimnázium csoportja tartott hazafelé kísérőivel franciaországi sítáborból. Úgy tudni, többek életét egy hős diák és tanár mentette meg. Hat sérült még vasárnap is kórházban volt, két ember állapota válságos. Itt találják meg minden cikkünket az olaszországi tragédiáról.

Az olasz hatóságok vizsgálják, hogy mi okozta a balesetet, kérésükre háromfős magyar rendőri csoport is kiutazott, és segíti a munkájukat. Mint írják, a baleset okaként felmerült a műszaki hiba lehetősége is, és az olasz hatóságok munkájának elősegítéséhez tisztázni kell, hogy a busz milyen műszaki állapotban hagyta el Magyarországot.

Ezért rendelte el az NNI a nyomozást, ami az olasz hatóságok eljárásától független, megállapításait egy későbbi jogsegély keretében a magyar rendőri szervek – az ügyészség felügyelete mellett – átadják az alapügyben eljáró olasz hatóságoknak.

Mint írják, az NNI igazságügyi műszaki szakértők bevonásával tanúkihallgatásokat, az autóbusz tulajdonosának telephelyén házkutatást végez, lefoglalja a jármű műszaki vizsgáztatásával és esetleges korábbi javításaival kapcsolatos okmányokat, dokumentumokat, a két magyar állampolgárságú autóbusz vezető egészségügyi és járművezetői alkalmasságával kapcsolatos iratokat.

A busztársaság vezetője nyilatkozott az MTI-nek, azt mondta, a hét elején beszélt a sofőrökkel. A személyszállítással foglalkozó kiskunfélegyházi székhelyű cég ügyvezetője azt mondta, hogy a sítáborba egy Setra 317 GT-HD típusú, jól karbantartott, jó műszaki állapotú busszal utazott a csoport. Czakó Tibor azt írta közleményében, hogy a következő napokban mindenben együtt kívánnak működni a magyar és olasz hatóságokkal, hogy minél előbb fény derülhessen a tragédia okára.