Jogsértően tagadták meg a menedékjogot az orosz ellenzékitől

2017.01.27. 16:25

A bíróság szerint másodszor is jogsértően tagadta meg a magyar bevándorlási hivatal Alekszij Torubarovtól a menedékjogot – közölte a Magyar Helsinki Bizottság. A bíróság ezért megsemmisítette a hatóságnak a "különösen jogsértő" elutasító határozatát, és új eljárásra kötelezte az ellenzéki orosz politikus ügyében.

Alekszij Torubarov a menekültügyével nem először járt a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon. A hazájában civil aktivistaként és az ellenzéki Igaz Ügy párt tagjaként is üldözött férfinak 2015-ben már egyszer igazat adott ugyanez a bíróság. 

Csakhogy menekültkérelmét – részben más indokokra hivatkozva – tavaly újra elutasította a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH). A Helsinki Bizottság ügyfele és ügyvédje, Fazekas Tamás ezért kezdeményezte a BÁH határozatának bírósági felülvizsgálatát.

"A magyar hatóság magatartása már csak azért is érthetetlen és elfogadhatatlan, mert Torubarov üldöztetése mindenben megfelel a mostanában sokat emlegetett igazi menekült vagy klasszikus politikai menekült ügyekkel szembeni elvárásoknak" - írta a Helsinki Bizottság. 

Ausztriában és Csehországban is próbálkozott

Torubarovnak Volgovrádi vállalkozóként napi élménye volt a korrupció és belügyi szervek önkényeskedése, ez késztette közéleti állásfoglalásra és nyílt politizálásra. A kormánypártéval ellentétes politikai véleményt azonban az  orosz állam üldözi. Előbb Ausztriában próbálkozott, ahol orosz megkeresésre kiadatási őrizetbe helyezték, és a börtönben torkon szúrták. Majd Csehországból pedig úgy toloncolták ki teljesen jogtalanul, hogy menedékkérelemét nem bírálták el. A cseh alkotmánybíróság ezt később jogsértőnek is találta.

2013 decemberében a zöld határon át jött Magyarországra Ukrajnából. Rögtön menedéket kért. A BÁH azonban 2014 augusztusában elutasította, mint a pécsi bíróság 2015-ben világossá tette: jogellenesen. És most újra ezt erősítette meg a bíróság, amely kimondta, hogy Torubarov igazolta, hogy "a nemzetközi védelem iránti kérelme nem tagadható meg."

Az orosz férfi menedékkérelméről tehát újra kell döntetnie a BÁH-nak, amelyet időközben Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalra (BMH) kereszteltek át.