Már csak a mosdóban fagyoskodnak a váci mentők

2017.01.27. 09:01
Még pár napig eltart, amíg nyugodtan mehetnek a mosdóba és a zuhanyzóba a váci mentők. A váci mentőállomáson ugyanis január elején elromlott a kazán, azóta javítják, de a vizes helyiségekben még mindig repkednek a mínuszok.

A váci mentőállomás egyik dolgozója írt arról múlt héten a Facebookon egy azóta eltávolított posztban, hogy két hete nincs fűtés a mentőállomáson. Vagyis nagyjából  mínusz 12 fokra ébrednek az éjjel éppen szolgálatban lévő mentők.

Untitled-1
Fotó: Facebook

Január elején ugyanis elromlott a kazán, csak az egyiket sikerült megjavítani, így csak az állomás egyik részén sikerült fűteni. A Mentőszolgálat gyors megoldást ígért, miután a médiában nagy visszhangot kapott az eset, megkérdeztük most, sikerült-e már a pozitív tartományba melegíteni a mentőállomás levegőjének hőmérsékletét.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója azt írta az Indexnek, hogy 

váci bajtársaink legutóbbi beszámolója szerint a vizes helyiségek kivételével (a zuhanyzóba, mosdóba nem helyeztek elektromos fűtőtesteket) minden helyiségben elfogadható a hőmérséklet.

Emellett további probléma, hogy "a folyosón a gázüzemű hőlégbefúvót nem lehet felügyelet nélkül hagyni, ezért az néha szakaszosan működik".

Győrfi szerint ennek ellenére "a mentőállomáson a működés alapfeltételei biztosítottak". Vészmegoldásként ugyanis infra hősugárzót és elektromos melegítőt juttattak a mentőállomásra, amelyekkel "a legfontosabb helyiségek temperálását sikerült biztosítani".

Még pár engedély, és lesz új kazán

A kazán meghibásodása miatt fűtés nélkül egyetlen éjszakára (január 6.) maradt a váci mentőállomás. Az új kazán telepítése pedig január 13-án megkezdődött, illetve addigra sikerült az először elromlott kazánt is működésbe hozni, ami képes volt meleg vizet termelni és minimális fűtést biztosítani, valamint január 18-ig további hősugárzókat is beüzemeltek a mentőállomás helyiségeiben.

Győrfi azt is írta, hogy a dolgot kiemelten kezelik, Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat az idén január 16-án hivatalba lépett főigazgatója személyesen tájékozódott az ügyben, és utasítást adott a lehető leggyorsabb megoldásra.

Ez a gyors megoldás azonban még eltart pár napig. Győrfi szerint az új kazán és a hozzá tartozó szerelvények telepítése, kiépítése a héten befejeződik, az üzembe helyezéshez szükséges kéményseprő szakvélemény megkérése már megtörtént, és még pár adminisztrációs teendő elintézése után után a kazán szabályosan beindítható.

Győrfi hozzátette, hogy

az OMSZ létesítményei között fűtetlen mentőállomás nincs.

Mármint a váci állomás mosdójától eltekintve.