Szendvics és párolt rizs döntötte le a határkerítést védő rendőröket

2017.01.27. 07:27

Kiderült, miért dőlt ki betegen január elején 126 rendőr a déli határkerítésnél gyomor- és bélrendszeri panaszokkal, hányingerrel és hasmenéssel. A Magyar Nemzet azt írja, a január 2-án ebédre kapott párolt rizstől és egy szendvicskészítő műhelyben csomagolt tavaszi felvágott miatt betegedtek meg, ezekben ugyanis toxint termelő, B. cereus nevű baktériumot mutattak ki a laborvizsgálatok.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a megbetegedések után négy helyszínen vizsgálódtak, és kiderült, a párolt „rizs eltett ételmintájából nagy mennyiségben, és az orosházi szendvicskészítő műhelyben megmintázott tavaszi felvágottból alacsonyabb csíraszámban toxint termelő B. cereust mutatott ki. A B. cereus, illetve toxinja akut bélrendszeri tüneteket okozhat” – írta a Nébih.

A vizsgálat során az is kiderült, hogy az orosházi szendvicskészítő műhely és a szegedi élelmiszercsomag-összeállító műhely „illegálisan – bejelentés, illetve külön engedély nélkül – működött, tevékenységüket azonnali hatállyal felfüggesztették”. Az orosházai cég egyébként főtevékenységként épülettakarítással foglalkozik. A Magyar Nemzetnek tagadták, hogy illegálisan működtek volna, szerintük „csupán annyi történt, hogy az egyik üzemükben nem volt almamosó, illetve a két üzem közötti távolság (mintegy 60 kilométer) több volt a szabályokban megjelölt 40 kilométernél".

Pintér Sándor belügyminiszter korábban a határon dolgozók ellátásáról azt mondta, hogy az jó minőségű, a rendőrök és a katonák ruházata pedig szerinte „hibátlan”. Dobson Tibor, a Magyar Rendvédelmi Kar vezetője pedig az MTI-nek korábban arról beszélt, sem ruházati, sem élelmezési, sem orvosi ellátási probléma nincs a magyar–szerb határszakaszokon szolgáló rendőröknél, és az állomány sem jelzett ilyen gondot.