Kellemetlen pillanatok várnak Orbánra a lefojtott energiák városában

2017.01.29. 22:59

Nagyon rég történt olyan, ami hétfő délelőtt fog történni Szegeden: a magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatót tart egy nem a saját pártcsaládjába tartozó polgármesterrel.

Orbán Viktor a Modern Városok Program (MVP) keretében találkozik Botka Lászlóval, és milliárdos fejlesztéseket jelentenek majd be. Az MVP-t 2015 elején indította a kormány azzal a céllal, hogy a 23 megyei jogú városban nagyszabású fejlesztéseket valósítsanak meg: ennek keretében többnyire uszodák, közutak, ipari parkok épülnek. Hogy pontosan mi és hol, azt ebben a cikkünkben térképen is megmutattuk.

Az elmúlt másfél évben bejelentett 185 fejlesztés 19 település között oszlik el, vagyis négy városban még nem osztotta ki a miniszterelnök a javarészt uniós forrásból érkező milliárdokat. Arról is írtunk már, hogy a négy eddig kimaradó város különböző okok miatt, de mind problémás a kormányfőnek.

Szeged azért, mert itt a Fidesz 16 éve nem tudta legyőzni a szocialista Botka Lászlót. A városban annyira nem tud erőt mutatni a kormánypárt, hogy Orbánék a legutóbbi választáson egy független jelöltet indítottak a polgármester ellen, de Kothencz Jánossal is simán kikaptak. A vereség után az egyébként is gyenge szegedi Fidesz kettészakadt.

Orbán nem szívesen megy Botkához, aki 29 éves kora óta megszakítás nélkül vezeti a csongrádi megyeszékhelyt, ezzel önkormányzati szinten magasan ő a legsikeresebb baloldali politikus. A kormány hozzáállását a hétfői sajtótájékoztatóhoz jól jelzi, hogy Botka szerint 2015 óta körülbelül nyolcszor ígérték meg neki, hogy jön Orbán és megállapodnak a szegedi fejlesztésekről, de csak két év után tudják betartani az ígéretet.

A találkozónak még nagyobb súlyt ad, hogy Botka nemcsak polgármesterként, hanem az MSZP elnöksége által támogatott miniszterelnök-jelöltként fog találkozni és közös sajtótájékoztatót tartani Orbánnal. Botka részéről különösen szerencsésen - bár valószínűleg tudatosan - jött ki az időzítés: Lázár január 12-én jelentette be, hogy a kormányfő Szegedre látogat, Molnár Gyula pedig január 18-án közölte, hogy a szocialisták vezetése támogatja Botka miniszterelnöki indulását.

A két politikus 10 órától várhatóan egyórás sajtótájékoztatót fog tartani, a beszédeik alapvetően Szegedről szólnak majd, de meglepő lenne, ha nem hangzana el egy-két utalás a pikáns helyzetre, ami egyértelműen Orbánnak lesz kellemetlenebb. A kormányfőnek széles nyilvánosság előtt kell alapvetően pozitívan beszélni Szegedről, pedig valójában nagyon sérelmezi, hogy itt nem fideszes a polgármester. Két éve azt mondta egy interjúban, hogy

Szeged a lefojtott energiák városa.

A kormányfőnek azért is lesz kényelmetlen a helyzet, mert az újságírói kérdéseknél nyilván szóba fog kerülni Botka miniszterelnök-jelöltsége, és ha ettől ez még távolról sem lesz olyan, mint egy miniszterelnök-jelölti vita, lehetnek azért érdekes pillanatok.

Már önmagában az is kuriózumnak számít, hogy Orbán egy másik párt miniszterelnök-jelöltjével nyilvános eseményen szerepeljen, 2010 óta nem fordult elő ilyen. Ha a 2018-as választások szempontjából nem is lesz döntő jelentősége ennek a sajtótájékoztatónak, valószínűleg lesznek olyan mondatok és elkapott pillanatok, amelyek a későbbiekben sokszor elő fognak még kerülni szövegekben, képekben és videókban.