Kitűzték a zuglói választást, a baloldal még tanakodik

2017.02.01. 11:38

Április 23-án tartják az időközi választást Zugló 3. számú egyéni választókerületében, erről döntött szerda délelőtt a helyi választási bizottság, értesült az Index.

Az időközi választásra azért van szükség, mert az önkormányzati törvény szerint január 21-én megszűnt a mandátuma a tavaly januárban eltűnt Sápi Attila MSZP-s politikusnak. Az az önkormányzati képviselő ugyanis, aki egy éven át nem jelenik meg a képviselő-testület ülésein, elveszíti megbízatását. 

Sápi Attila
Sápi Attila
Fotó: Facebook

Sápi rejtélyes körülmények között tűnt el,  az erről szóló cikkeinket itt olvashatják .

Az időközi választásnak elég komoly tétje van, döntően befolyásolja a helyi hatalmi viszonyokat. Ha a Fidesznek sikerül megnyernie a szocialista körzetet, akkor többségbe kerülnek a zuglói képviselő-testületben. (Jelenleg 9 fideszes, 8 baloldali plusz a párbeszédes Karácsony Gergely és egy-egy LMP-s, jobbikos és Civilzugló egyesületes a tagja a testületnek.)

A Fidesz nagy valószínűséggel Szatmáry-Jähl Angélát indítja (ő Szatmáry Kristóf fideszes parlamenti képviselő édesanyja, korábban is indult a kerületben. A Civilzugló Egyesület Drevenka Mónikát indítja, aki legutóbb 13 százalékot ért el a 3. választókerületben - közölte korábban a Blikkel Várnai László, az egyesület vezetője.

A baloldal még nem döntött

A nagy kérdőjel a baloldal. Az Index úgy értesült, még nem dőlt el, milyen felállásban indulnak a pártok. Karácsony Gergelynek ugyanis a kiszivárgó információk szerint nem túl rózsás a viszonya a helyi MSZP-vel (többször is Karácsonnyal szemben szavaztak az elmúlt években).

Így egyelőre kérdéses, hogy az MSZP és a Karácsony vezette Párbeszéd meg tud-e állapodni egy közös jelöltben. És akkor még ott van a DK is, amely a korábbi megállapodás értelmében igényt tarthat a jelölés jogára.

Kérdéses, külön indulásnál mennyi esélyük van a győzelemre. Dunaújvárosban tavaly már csúnyán megszívta a baloldal a különutasságot. Az idő viszont nagyon sürgeti a helyi vezetőket, hiszen a választás időpontját kitűzték.