A fehéroroszokkal versenyzünk Putyin kegyeiért

2017.02.02. 12:56
2015 után ismét Budapestre látogat Vlagyimir Putyin. De más európai országokba is ennyit jár az orosz elnök? Megnéztük, milyen kétoldalú találkozókra mozdult ki Moszkvából az elmúlt két évben. Tanulságos lista.

Csütörtökön ismét Magyarországra látogat Vlagyimir Putyin orosz elnök, ezzel Fehéroroszország után mi lettünk a legkedveltebb európai célállomása az utóbbi két évben.

Ez idő alatt mindössze nyolcszor volt Putyinnak kétoldalú tárgyalása európai vezetővel, ebből kétszer Orbán Viktorral, kétszer pedig Alekszandr Lukasenko fehérorosz diktátorral találkozott. Lukasenko azzal győzte le Orbánt, hogy Putyin egy alkalommal többoldalú találkozón is járt Fehéroroszországban.

Fej fej mellett Fehéroroszországgal

Legutóbb 2015. február 17-én járt járt Putyin Magyarországon. Akkor az orosz elnök több órát késett, a Szijjártó Péterrel való kézfogás után koszorúzott egyet a Hősök terén, majd megegyeztek a kazanyi magyar konzulátus megnyitásáról, a felsőoktatási, egészségügyi és régióközi együttműködésről, valamint az atomenergia és a hozzá kapcsolódó területet érintő képzési és oktatási tevékenységről.

2016-ban nem járt nálunk Putyin, viszont kétszer is találkozott Lukasenkóval, valamint még 2015 elején volt egy találkozója Minszkben, a fehérorosz fővárosban Petro Porosenko ukrán, François Hollande francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral. Ezzel 3-2 a fehéroroszoknak, viszont Lukasenkóval állítólag azóta megromlott Putyin viszonya. 

Csúcstalálkozó igen, privát találkozó nem

Az orosz elnök a mostanival együtt 36 elnöki látogatást tett más országokban 2015 januárja óta, ám ebből mindössze öt volt európai uniós tagállam:

  1. 2015. február 17. - Első találkozó Orbán Viktorral Budapesten.
  2. 2015. június 10. - Milánóban részt vett az EXPO 2015 világkiállításon, ahol találkozott az miniszterelnök Matteo Renzivel és olasz elnök Sergio Mattarellával.
  3. 2016. május 27-28. - Görögországban Prokopisz Pavlopulosz elnökkel és Alexisz Ciprasz miniszterelnökkel tárgyalt kétoldalú kereskedelmi, gazdasági, energetikai és beruházási együttműködésekről.
  4. 2016. július 1. - Putyin találkozott Sauli Niinistö finn elnökkel.
  5. 2016. július 30. - Borut Pahor szlovén elnökkel megemlékezett Ljubljanában az első és második világháborúban Szlovéniában elesett szovjet katonákról, majd a két elnök gazdasági tárgyalásokat folytatott.
  6. 2017. február 2 - Második Orbán-Putyin találkozó.

Oroszország elnöke továbbá járt a Vatikánban, ahol találkozott Ferenc pápával, Törökországban Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel is váltott pár szót, valamint kétszer tárgyalt a már említett Lukasenkóval.

Ezeken kívül kétoldali, személyes találkozói nem nagyon voltak: ha el is utazott Németországba, Franciaországba vagy más európai országba, akkor azok mind ENSZ gyűlések, G20 csúcsok vagy Normandiai Négyek találkozói voltak.

Így néz ki Putyin útinaplója

Ha a világ összes országát nézzük, nem meglepő módon,  az orosz elnök a legtöbbet a volt szovjet tagországokba utazott, a leggyakoribb állomása Kazahsztán volt.

Putyin leginkább Ázsiában és Európában tárgyalt az utóbbi két évben, mindössze egyszer volt Afrikában és Dél-Amerikában, valamint a 70. ENSZ gyűlésen beszédet mondott az USA-ban. 

Kínába háromszor is elutazott, de mindössze egyszer volt kétoldalú a találkozó. Orbán Viktor tehát előkelő helyen van Putyin listáján a diktatórikus kazah elnök, Nurszultan Abisuli,  a fehérorosz Alekszandr Lukasenko, valamint az üzbég, örmény és azerbajdzsáni elnök között. Ha viszont a kontinenseket nézzük, akkor Európa már közelít Ázsiához, bár az arányt csak az ENSZ és egyéb találkozók dobták meg.