Putyin azt hozta, amit ígért

4O5A5416
2017.02.02. 20:28
Nem okozott csalódást Vlagyimir Putyinnak a budapesti látogatás, Orbán Viktor azt mondta az orosz elnöknek, amit hallani akart. Igaz, a magyar kormánynak igaza van abban, hogy ez lehet a trend a nemzetközi porondon is, még ha Orbánék kicsit előre is szaladtak.

Nagyobb csúszások nélkül zajlott le Vlagyimir Putyin fél napos budapesti vizitje.

  • Az elnöki gép egy órakor landolt, Szijjártó Péter külügyminiszter fogadta, azután az elnöki konvoj egyenesen a parlamenthez hajtott, ahol megkezdődött a találkozó Orbán Viktorral. Percről percre itt nézheti át az eseményeket. Ha a befolyásmentes alternatív tényekre kíváncsi, itt találja.
  • A találkozó a két évvel korábbihoz képest kevés csúszással zajlott le, és nagyjából azt hozta, amit előzetesen várni lehetett.
  • A kormány támogatja az EU Oroszországgal szembeni szankcióinak felszámolását, mert gazdaságilag nem éri meg, politikailag pedig nem érte el célját, hiszen az ukrajnai helyzet rendezésére hivatott minszki megállapodásnak nem szerzett érvényt teljes egészében. Oroszország felelőssége az ukrajnai válság kialakulásában nem merült fel a közös sajtótájékoztatón.
  • A sajtótájékoztatón talán a legmeglepőbb Vlagyimir Putyinnak az a bejelentése volt, hogy Oroszország 10 milliárd euró helyett akár a teljes, 12 milliárd eurós költségét is meghitelezné a paksi erőmű bővítésének. Előtte Orbán utalt arra, hogy később még felmerülhet a megállapodás pénzügyi részének felülvizsgálata, de ez most nem aktuális, és a mostani feltételek is jók. Összefoglalónkat a sajtótájékoztatóról itt olvashatja.
  • Orbán sajnálkozott az Európában divatos Moszkva-ellenességen, az EU-t okolta azért, mert nem tudja az ország megvalósítani energiaforrásainak diverzifikációját, sem az útvonalak, sem a források tekintetében. Az EU ellehetetlenítette a Déli Áramlatot – igaz, az orosz forrásokat és az európai piacot az Ukrajnát elkerülő, Fekete-tengeren át haladó vezetékkel összekötő tervet ellenzékben még hazaárulásnak tartotta –, eközben sem Románia, sem Horvátország nem építette ki azt az infrastruktúrát amely révén a vezetékeken azokból az irányokból is áramolhatna gáz a jövőben. A Déli Áramlatot illetően jogos az a kritika, hogy Brüsszel ezt ellenezte, miközben az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat megépülhetett, sőt tovább bővülhet.
  • Az Együtt nem tarthatta meg az eredeti helyen, a Kossuth térnél tervezett tüntetését, így az a Putyin látogatása miatt lezárt területen kívül, a Markó utcánál zajlott le. Az Együtt elnöke Putyin konvojának útvonalán is füttyel akart véleményt nyilvánítani Orbán Kreml-barát politikája ellen, de Juhász Péterre figyeltek a jókor csoportosuló rendőrök. A Markó utcai tüntetésen Juhász füttykoncertre hívta a tüntetni vágyókat február 9-re, három órára a Várkert Bazárhoz, ahol Orbán fogja elmondani évértékelő beszédét.
  • Az ellenzéki pártok egyöntetűen kritizálták Orbánt, bár a Jobbik másképp: Putyin vizitjét jól fogadták, de kevesellték, amit a magyar kormány tett a szankciók felszámolására, hiszen sosem vétózott Brüsszelben. Az LMP szerint Orbán gazdasági előnyökért elárulta a nemzetet, a DK szerint Orbán pincsi vagy demens, az MSZP kevesellte a tájékoztatón hallottakat és a találkozó részleteinek megismertetését követelték, végül Fodor Gábor szerint Orbán hajbókolt Putyinnak.
  • Vlagyimir Putyin az Együtt tüntetése idején gurult ki konvojával a repülőtérre, ahonnan a sűrű köd ellenére gond nélkül felszállt.

Borítókép: Ajpek Orsi / Index.