Az LMP beáll Majtényi László mögé, így hivatalosan államfőjelölt lesz

2017.02.03. 12:01

Az LMP elnöksége csütörtökön úgy döntött, támogatja Majtényi László államfőjelöltségét. Az Atv.hu információját Szél Bernadett társelnök-leendő frakcióvezető megerősítette az Indexnek.

Szél azt mondta, hogy az LMP-sek kedden találkoztak Majtényival, aki jó benyomást tett, így a párt öt képviselője alá fogja írni a jelölését, és rá is szavaz majd az államfőválasztáson.

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezetője és Ungár Péter elnökségi tag később sajtótájékoztatón azzal indokolta Majtényi támogatását, hogy az LMP meggyőződése, hogy független, pártok felett álló, a szakmai munkával tekintélyt kivívó államfőre van szükség, aki "méltó módon képviseli a Göncz Árpád, Mádl Ferenc és Sólyom László által megalapított hagyományokat". Schmuck Erzsébet szerint Áder János a kritériumaiknak nem felelt meg, mert ő "a Fidesz pártkatonája", és csak szavakban kötelezte el magát a fenntartható fejlődés ügye mellett. 

Ungár Péter ezt az MTI szerint azzal egészítette ki: Majtényi László bizonyította, hogy képes őrködni a jogállam felett, amire szerinte Áder János nem volt képes.

Tudjuk, hogy Majtényi László nagy valószínűséggel nem lesz a magyar köztársaság elnöke

- jegyezte meg, rámutatva: alternatívát mutatni már önmagában egy értékválasztás.

Mindez azt jelenti, hogy Majtényi hivatalosan is a baloldal államfőjelöltje lesz, mivel meglesz a képviselők ötödének, vagyis 40 képviselőnek a támogatása. Az MSZP, a DK, illetve az Együtt és a párbeszédes Szabó Tímea már jelezte, hogy támogatja Majtényit, így pedig még Demeter Márta váratlan távozásával is megvan a szükséges számú aláírás.

Majtényi Lászlót néhány civil jelölte államfőnek. A civilek január elején azért indítottak petíciót, hogy a baloldali pártok Majtényit jelöljék államfőnek, ne csak Áder János legyen a parlamenti képviselők szavazólapján. A kezdeményezést aláírta többek között Bitó László író, Bródy János zenész, Heller Ágnes filozófus, Kéri László politológus, Göncz Kinga volt külügyminiszter, illetve Parti-Nagy Lajos író.