Korrupt állami hivatalnokok után nyomozott a Nemzeti Védelmi Szolgálat

2017.02.08. 07:12 Módosítva: 2017.02.08. 07:13

A tavalyi évben 624 titkos nyomozást folytatott le a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), ezek közül 122 zárult feljelentéssel, az esetek 90 százalékában korrupció és hivatali visszaélés miatt - mondta Bolcsi Zoltán rendőr vezérőrnagy a Magyar Időknek. 

Az NVSZ a védelmi feladatait a rendvédelem, a polgári titkosszolgálatok, bizonyos közigazgatási szervek, a jogszabályokban meghatározott kormánytisztviselők, kormányzati ügykezelők, valamint állami szolgálati jogviszonyban álló állami tisztviselők és állami ügykezelők körében látja el. Ez a titkosszolgálat 555 főt foglalkoztat. 

Bolcsik szerint a tavalyi feljelentéseik 90 százaléka korrupciós ügyek, hivatali visszaélések miatt történt, ám volt kábítószerrel kapcsolatos ügyük is. Egy feljelentés született tábornoki rangban lévő munkatárs ellen, de ő rendelkezési állományban volt. Hivatásos 178 fő, kormánytisztviselő (kormányhivatalnok, állampolgársági ügyekkel foglalkozó alkalmazott, földhivatali dolgozó) 60, közalkalmazott 3, polgári személy 1017 fő volt a feljelentett személyek között.

Bolcsik Zoltán beszámolója szerint tavaly 214 "kontaktusos" megbízhatósági vizsgálatot végeztek el, és 26 feljelentést kellett tenniük. Ezen vizsgálatok során olyan életszerű helyzetet teremtenek, melyben a célszemélynek el kell döntenie: korrupt lesz vagy becsületes marad.

A vezérőrnagy szerint az NVSZ 2011-es megalakulása óta folyamatos tisztulás látható a közszférában - írta az MTI.