Konténerekbe zárják a migránsokat, abortuszellenes prémiumot kap két kórház

D SOS20170209013
2017.02.09. 14:24

Szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János elsőként áttörésként értékelte az Európai Tanács máltai ülését, ahol arról döntöttek, hogy Schengen 2 néven megerősítik az Unió külső védelmét. Táborokat fognak felállítani Líbiában, itt fogják eldönteni, hogy Európa fogadja-e a menekülőket vagy nem. A tengerből az embereket ki kell menteni és vissza kell szállítani Líbiába. A külső határt meg kell védeni, a balkáni útvonalat tehermentesíteni kell: ez a magyar álláspont győzelme, közölte Lázár.

Határmenti konténerszállások létesülnek a menekülteknek

A miniszter bejelentette, hogy a kormány komoly szigorító törvénycsomagot készített elő, amit a jövő héten mutatnak meg a kormánypárti frakcióknak. Ennek keretében újra bevezetik az idegenrendészeti őrizet intézményét, és tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején automatikusan minden, a határt illegális átlépni kívánó vagy menedékkérelmet benyújtó migráns ilyen őrizetbe kerül.

Az őrizetesek a déli határ mentén felállítandó, 200-300 főt befogadó konténerekbe kerülnek (ez lesz a kötelező lakóhelyük), és mindvégig itt maradnak, amíg az ügyükben döntés nem születik. Fokozatosan ugyanide kerül minden migráns, akit az országban bárhol feltartóztatnak, és még nincs elbírálva a kérelme. Jelenleg 586 ilyen ember van. A kérelmük vagy ügyük elbírálása idején a migránsok a konténerekben maradnak, az eljárás helyben, telekommunikációs úton történik.

Kockázat volt a szabad mozgásuk

A mostani rendszert, amikor 4 hét után a kérelmezők szabadon mozoghattak, és amit a kormány biztonsági kockázatnak tekintett, a kormány megszünteti. Megszűnik a 8 kilométeres zóna is, ahonnan a menekülteket visszaszállították, az ország bármely pontjáról vissza kell kísérni a migránsokat a határra. A kormány tisztában van vele, hogy az intézkedéscsomag komoly vitát fog kiváltani Európában.

Abortusztilalomért pénz cserébe?

Lázár arról is beszélt, hogy két fővárosi kórház – a Bethesda és a Magyar Irgalmasrendi Kórház – 8,7 milliárd forintnyi támogatást kap egy új közös szülészeti-nőgyógyászati egység létrehozására. Cserébe a két intézmény vállalta, hogy az új osztályokon nem hajtanak végre abortuszt, és az orvosok nem fogadnak el hálapénzt.

TASZ: Veszélyes úton indult el Lázár

A Társaság a Szabadságjogokért a hvg.hu-nak reagált Lázár bejelentésére, és azt mondták, nagyon veszélyes, hogy a kormány egyházi kórházaknak fizet pluszpénzt azért, hogy ne végezzenek el abortuszt. Szerintük tájékoztatással, szexuális felvilágosítással és mindenki számára elérhető fogamzásgátló eszközökkel csökkenthető, nem állami tiltással. Zeller Judit, a TASZ Betegjogi Programjának munkatársa szerint az orvosok lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadhatják az abortusz elvégzését, ám maga az intézmény ezt nem teheti meg. 

A megállapodás a pontos részleteiről, illetve arról, hogy feltétel volt-e a fejlesztéshez az abortusz(és a hálapénz)tilalom, illetve hogy ha igen, szélesebb körben is kiterjesztik-e azt az egészségügyi fejlesztések terén, egyelőre nem közölt többet. Mindenesetre egy április hír szerint a Bethesda létező igényre hivatkozva maga kezdeményezte az abortuszmentes egység létrejöttét.

Új közfoglalkoztatási irányelv készül és megerősítik a Honvédséget

Lázár azt is bejelentette, hogy a kormány növelni tervezi a honvédelmi költségvetést, ezt az ország javuló gazdasági helyzete lehetővé teszi, és ez a NATO-szövetségesek elvárása is. Konkrét összeget nem említett.

Új közfoglalkoztatási irányelv van körvonalazódóban – fogalmazott a miniszter. Mint mondta, a gazdasági tárca szerint sok munkahelyet be lehetne tölteni a közmunkások közül, az új terv ezt célozza, új ösztönzők és feltételek bevezetésével. A kabinet azt tervezi, hogy többlettámogatást kapnak azok a piaci munkaadók, amelyek közfoglalkoztatottakat vesznek át.

Jelezte, hogy a kormány célja, hogy a jelenlegi 216 ezer közfoglalkoztatott száma a következő öt évben 100 ezerre csökkenjen. Lázár 37 ezer olyan üres állásról tud, amelynek betöltéséhez nem szükséges szakképzettség.

Románia magyar szimbólumokat akar ellehetetleníteni

Lázár szerint méltánytalan, igazságtalan, magyarellenes lépés a Csíki sör ellehetetlenítése, ez ellen minden magyar embernek össze kell fogni. A lépés illeszkedik a román kormány magyarellenes lépéseinek a sorába, mellyel az egyházakat, polgármestereket, szervezeteket, magyar szimbólumokat szorítanak sarokba. Helyes civil kezdeményezés nyomást gyakorolni a Heineken sörgyárra. Kedden Lázár "asztalát verte" a holland nagykövet és a Heineken vezérigazgatója, de azt mondta nekik,hogy ők a sajátjukat, a kormány pedig a magyar érdekeket védi. Kérdésre válaszolva Lázár kijelentette, hogy sosem iszik sört, ezért könnyen be tudja tartani, hogy Heinekent sem iszik.

4-es metró: a labda a fővárosnál van

A kormány áttekintette az az EU csalás elleni hivatala, az OLAF jelentését a 4-es metró beruházásával kapcsolatos óriási összegű korrupció gyanújáról, és azt továbbította a polgármesternek. A kormánynak ebben az ügyben egyelőre nincs tennivalója. Megerősítette, hogy az OLAF 400 milliárd forintnyi megkötött szerződést tekintett át, s ebből 272 milliárd értékűvel volt probléma. Összesen 166 milliárd forint esetében öt bűncselekmény valószínűsíthető, az unió pedig 59 milliárd forintot követel vissza.

Aztis elmondta, hogy a fővárosnak 60 napja van, hogy reagáljon a jelentésben foglaltakra, s ha azt nem vitatja, vissza kell fizetni az 59 milliárdos összeget. Ugyanakkor a problémás 166 milliárd forintban 77 milliárd forint állami és 30 milliárd forint fővárosi önkormányzati forrás is volt. Van olyan értelmezés, miszerint az állami pénzt a kormánynak azonnal vissza kellene követelnie – jegyezte meg.

Az uniónak visszafizetendő pénzek visszaszerzésével kapcsolatban Lázár közölte, hogy a kormány a 4-es metró ügyében kizárólag a fővárossal áll szerződéses viszonyban. Mint mondta, az államháztartási szabályok szigorúak: ha a szabálytalanság dokumentált, a kormáyn Brüsszelben jótáll a beruházásért, de ezt a pénzt a fővárosnak vissza kell fizetni a kormánynak. Ezután a főváros indíthat kártérítési pert a vele szerződött cégektől. A kormánynak ezügyben vannak rendhagyó, kreatív ötletei – jegyezte meg sejtelmesen Lázár.

Ezért vagyunk elégedetlenek a bíróságokkal

A magyar társadalom egy jó része elégedetlen a bíróságokkal – kommentálta Lázár azt a tényt, hogy 6,5 évvel a vörösiszap-tragédia után még mindig nem sikerült a felelősöket megtalálni, mivel kedden a Győri Ítélőtábla új elsőfokú eljárás lefolytatására kötelezte a Veszprémi Bíróságot.

Lázár: Tisztázni kell, hogy pontosan mit csinál Tállai

Lázár János nem tartja összeférhetetlennek, hogy Tállai András, az adóhatóság vezetőjeként pluszjövedelemhez jut egy a NAV által kiadott adóügyi kiadvány szerkesztéséért. Ugyanakkor annak utánanéz, hogy Tállai milyen munkát végez privát adótanácsadó cégeknél.

Az ombudsmannak nincs igaza, kelleni fog a nyelvvizsga a felsőoktatási felvételihez

A miniszter nem érzi megalapozottnak a Székely László ombudman véleményét, mely szerint igazságtalan a kormány terve, hogy 2020-tól nyelvvizsgához kötné a felsőoktatási felvételi lehetőségét.