Vona Gábor egy amerikai újságban nyújt kezet a zsidóságnak

2017.02.09. 10:54 Módosítva: 2017.02.09. 11:33

A Forward című amerikai zsidó újságnak adott interjút Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Ez volt az első eset, hogy a nemzeti radikális párt elnöke ilyen lapnak nyilatkozott. A 444.hu által felfedezett cikkben a Jobbik elnöke egy Nagy-Magyarország-térkép előtt ülve azt mondja: szeretné, ha új fejezetet kezdhetnének és kinyújthatnák egymás felé a kezüket a magyar zsidósággal.

A magyar zsidóságnak olyan traumái vannak, amelyek nehezítik a közös munkát, véli Vona, aki szerint ez az ő generációjával már változhat, ha a fiatal magyar zsidók aktív korba lépnek és fontos feladatokat vállalnak.

Az interjúban azt is elmondta, hogy ha a Jobbik hatalomra jut, a magyar zsidóság úgy élheti tovább az életét, ahogy eddig is tette.

A beszélgetésben szembesítették a Jobbik korábbi antiszemita megnyilvánulásaival, vagy azzal, amikor Gyöngyösi Márton nemzetbiztonsági okokból listát akart íratni az izraeli–magyar kettős állampolgárokról a parlamentben.

Vona erre azt válaszolta: soha nem vonták kétségbe Izrael létét, csak a cionizmust kritizálták. Leszögezte azt is, hogy az elmúlt években világossá tette a Jobbikban: nem tűri az antiszemita megnyilvánulásokat. Amikor pedig egyik jobbikos politikustársa zsidózott, megkérte, hogy menjen le a Duna-partra, és tegyen virágot a Dunába lőtt zsidók emlékművéhez.