Most akkor hány aláírás kell a népszavazáshoz?

2017.02.10. 11:39
A CÖF szóvivője vitatja, hogy elég lesz a 138 ezer aláírás a budapesti népszavazás kiírásához. A választási iroda nem tervezi emelni a küszöböt, de bárki megtámadhatja a döntést.

Eddig úgy könyvelte el mindenki, hogy 138 ezer aláírás kell a budapesti olimpiáról szóló népszavazás kiírásához. A Momentum Mozgalom is ezt a határt lőtte be, jövő csütörtökig gyűjthetnek, hogy meglegyen ennyi érvényes aláírás.

Csütörtökön azonban érdekes nyilatkozatot tett a CÖF szóvivője, ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A Magyar Időkben azt írta, hogy mivel nemcsak az állandó lakosok, hanem a bejelentett budapesti lakcímmel rendelkezők is szavazhatnak, "szakmai viták zajlanak, hogy a szükséges aláírások száma változni fog-e ezzel párhuzamosan.

A meccs sportnyelven szólva még messze nem lefutott.

Ez arra utal, hogy a CÖF vitatni fogja, hogy valóban 138 ezer aláírás összegyűjtése elég a népszavazás kiírásához. Az ügyben legilletékesebb Fővárosi Választási Iroda viszont azt mondta az Indexnek, hogy az eddig ismert 138 ezres határ az érvényes.

A törvény szerint az önkormányzat rendeletben határozhatja meg, hány aláírás kell a helyi népszavazás kiírásához, de ez a szám nem lehet kevesebb a választópolgárok 10 százalékánál, és nem lehet több a választópolgárok 25 százalékánál. A Fővárosi Önkormányzat 2014-es rendelete a határt legalább tíz százalékában határozta meg.

A központi névjegyzékben 1 385 262 budapesti szerepelt 2017. január 10-én, amikor jogerősen hitelesítették a népszavazási kérdést. Ez azt jelenti, hogy ennek a tíz százaléka,

138 526 + 1 érvényes aláírás kell a budapesti olimpiás népszavazás kiírásához.

A Fővárosi Választási Iroda, illetve a Fővárosi Választási Bizottság ezt a számot nem fogja módosítani - írta az Indexnek a választási iroda. "Az esetleges jogorvoslati fórum döntését ugyanakkor a Fővárosi Választási Irodának nem áll módjában megelőlegezni" - tették hozzá. Vagyis ha a CÖF az aláírások leadása után kifogással ér, érdekes jogi vita kezdődhet, amely elmehet egészen a Kúriáig.