Sétahajók rongálódtak meg, csónakok süllyedtek el Tokajnál

2017.02.12. 15:24

Az összetorlódott jégtbálák miatt több hajó megrongálódott, csónakok süllyedtek el, és stégek kerültek víz alá Tokajnál, a Bodrogon lévő téli kikötőben, írja az MTI. Tudósításuk szerint:

A sétahajókat is megrongálta a jeges ár
A sétahajókat is megrongálta a jeges ár
Fotó: Globo Televízió
  • a folyón helyenként összefüggő jég van,
  • máshol a feltorlódott jégtáblák okoznak gondot,
  • a jég vastagsága helyenként 30-40 centiméter, de van ahol még ennél is vastagabb,
  • az olvadó víztömeg rengeteg hulladékot tartalmaz.

Tokaj polgármestere, Posta György elmondta, hogy a jégtorlasz miatt a kikötőben 3-4 nagyobb hajó egymás hegyére-hátára került, komoly károk keletkeztek, a bodrogkeresztúri komp azonban nem sérült meg.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint: amikor az éjszakai jégtorlasz elhaladt Tokajnál, gyakorlatilag visszaduzzasztotta a Bodrog folyót, az egyik kikötő hajói elszabadultak és rácsúsztak egy másik kikötő hajóira. A hajók fákat döntöttek ki, kábeleket szakítottak el, most pedig a jégben állnak, egyelőre nem tudták kiszabadítani őket.

Közben már több mint 200 kilométeren harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, például a Tisza bal partján, Tiszatarján és Rakamaz között. Tiszafüred és Tiszakeszi között, szintén a folyó bal partján, továbbra is elsőfokú a készültség. Magyarországon összesen 419 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség, Tiszapalkonyánál pedig 551 centiméteres vízszintet mértek vasárnap reggel.

DONKA20170212001
Fotó: Donka Ferenc

Vasárnap délután jött a hír, hogy a feltorlódott jégtáblák miatt a tiszai komp nem tud közlekedni Csongrád és Nagyrét közt, ezért azoknak, akik itt szerettek volna átkelni, most mintegy 60 kilométert kell kerülniük.