400 ezer forintra ítélték Gergényi Pétert a 2006-os tüntetésekért

2017.02.13. 10:18 Módosítva: 2017.02.13. 14:11

Jogerősen 400 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitányt hétfőn a Fővárosi Ítélőtábla a 2006. őszi eseményekkel összefüggésben elkövetett katonai bűncselekmények vádjával magas rangú rendőrtisztek ellen indult büntetőperben.

Az ügyészség a 2006. szeptember 18-án este a tévészékháznál, szeptember 19–21-én és október 23-án Budapest utcáin történtek miatt elöljárói intézkedés, illetve utólagos felelősségre vonás elmulasztásával vádolt meg három rendőr tábornokot, Bene László akkori országos főkapitányt, Gergényi Péter akkori budapesti főkapitányt és Dobozi Józsefet, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) akkori vezetőjét, továbbá tucatnyi másik rendőrtisztet. Az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés vagy enyhébb szankció kiszabását indítványozta.

A tévészékház ostrománál mintegy kétszáz rendőr megsérült, a televízió és a rendőrség eszközeiben összesen százmilliós nagyságrendű kár keletkezett. Az összecsapások a következő napokban is folytatódtak, majd október 23-án az akkor ellenzéki Fidesz Astoriánál tartott nagygyűlése után ismét súlyos atrocitások történtek a rendőrség és a tiltakozók között.

A vád főként mulasztásos bűncselekményeket ró a rendőri vezetők terhére. Részben azért, mert a rendőröknek kezdetben hiányos volt a védőfelszerelésük, a tévészékházhoz kinevezett helyszínparancsnok nem tudta koordinálni a rábízott rendőröket és megvédeni az épületet, a budapesti főkapitány pedig mindezt észlelve sem tett érdemi lépéseket a helyzet megoldására. Másfelől az ügyészség azért is vádol egyes rendőri vezetőket, mert a székházostromot követő napokban a csapaterős rendőri intézkedések során az alegységparancsnokok nem tettek azért, hogy megelőzzék, félbeszakítsák, illetve utólag kivizsgálják az alárendeltjeik által elkövetett túlkapásokat.

A vádlottak az eljárás során zömmel tagadták bűnösségüket és védőikkel együtt felmentést kértek.

Az elsőfokú büntetőper két évig tartott. A Fővárosi Törvényszék 2015 októberében kihirdetett, nem jogerős ítéletében Gergényi Pétert elöljárói intézkedés elmulasztása, míg a per negyedrendű vádlottját, aki a tévészékház ostromakor a rendőri erők helyszínparancsnoka volt, parancs iránti engedetlenség miatt bűnösnek mondta ki és a legenyhébb szankcióban, megrovásban részesítette. A többi vádlottat felmentette a vádak alól az elsőfokú bíróság.

Az ügy fellebbezések folytán került másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblára. Itt az ügyész perbeszédében Bene László, illetve Dobozi József esetében új eljárást indítványozott, a többi vádlott esetében pedig jobbára a bűnösség kimondását és felfüggesztett börtön-, illetve pénzbüntetés kiszabását javasolta.

Fidesz: Felháborító és elfogadhatatlan az ítélet

A Fidesz az MTI OS-en keresztül reagált a bírósági ítéletre, eszerint "felháborítóan enyhe a Gergényi Péterékre kiszabott büntetés. Gergényi Péter az egyik felelőse annak, hogy 2006 őszén a Gyurcsány Ferenc erőszakkal szétverette az ellene békésen tüntető tömeget".

Mint írták, "elfogadhatatlan, hogy az ártatlanul megvert emlékezők is sokkal súlyosabb büntetéseket kaptak a koncepciós eljárások során, mint a bűnösök. Fontosnak tartjuk, hogy az igazságszolgáltatás minden egyes ügyben megnyugtató, arányos választ adjon a bűncselekményekre és ne hagyja megválaszolatlanul ezeket a közvéleményt jogosan irritáló súlyos bűncselekményeket. 2006 őszén a magyar emberek ellen példa nélküli erőszakot követtek el, ezért a mostani ítélet felháborító."