28 évet kapott egy hazatért dzsihadista Belgiumban

2017.02.13. 12:57 Módosítva: 2017.02.13. 13:05

Egy Szíriában elkövetett gyilkosság miatt huszonnyolc év börtönbüntetésre ítéltek egy hazatért dzsihadistát Belgiumban, írja az MTI. Ez az első alkalom Belgiumban, hogy visszatérése után olyan bűncselekményért ítélnek el egy külföldi harcost, amelyet a hazájától távol követett el.

Az antwerpeni bíróság bűnösnek találta a 24 éves Hakim Elouassakit, aki azzal dicsekedett el telefonon barátnőjének 2013-ban, hogy megölt valakit Szíriában. A Sharia4Belgium nevű terroristacsoport tagja nem sejtette, hogy hívását lehallgatják, és így öt társának kilétére és az általuk elkövetett gyilkosságokra is fény derült.

Elegendő bizonyíték hiányában az ügy öt másik vádlottját távollétükben felmentette a törvényszék, őket emberrablással, fogva tartással, valamint gyilkosságokkal vádolták.

Hakim Elouassaki egyedül állt a bíróság elé, mivel öt társa - Houssien Elouassaki, Tarik Taketloune, Nabil Azahaf, Zakaria Asbai és Magomed Saralapov - még Szíriában van. Ő azért tért vissza Belgiumba, mert súlyos fejsérüléseket szenvedett. Hazatérésekor elismerte a gyilkosságot, de később visszavonta vallomását.

A perben tanúskodott az egyik vádlott testvére, aki maga is szíriai harcos volt korábban. Elias Taketloune azt mondta, hogy Houssien Elouassaki mutatta meg neki elsőként mobiltelefonján azt ahogyan egy síita férfit saját kezűleg fejez le. A felvétel részleteit az egyik flamand televízió is bemutatta ezzel hatalmas botrányt váltva ki Belgiumban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport