Valentin-napi meglepetés a kormánytól: végre kihirdetnék az isztambuli egyezményt

2017.02.15. 10:16

Február 14-én nyilvánosságra hozott az igazságügyi minisztérium egy előterjesztést a kormány honlapján az Európa Tanács nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak elleni küzdelemről és azok megelőzéséről szóló, Isztambulban, 2011. május 11-én kelt egyezménye kihirdetéséről.

Ezt az egyezményt Magyarország 2014 tavaszán aláírta, de máig nem ratifikálta, vagyis nem foglalta törvénybe, így nem kötelező érvényű itthon. Nőjogi szervezetek és ellenzéki politikusok évek óta sürgetik ezt.

Legutóbb két hete volt demonstráció a Parlament előtt az isztambuli egyezmény ratifikálásáért. A Nőkért Egyesület tüntetésén az MTI beszámolója szerint többen is arról beszéltek: nálunk rendszeresen a családon belüli erőszak áldozatai kényszerülnek menekülésre a bizonytalanságba, miközben az egyezmény előírná, hogy Magyarországnak létre kell hoznia az áldozatokat segítő intézményrendszert. Elhangzott az is: az egyezményhez 43 állam csatlakozott, és 23-an már ratifikálták.

A belügyminisztériumi statisztikák szerint 2015-ben 324, 2016-ban 391 kapcsolati erőszak bűncselekményt regisztráltak Magyarországon, lényegében minden napra jut egy, és ezek csak a bejelentett esetek, miközben óriási a látencia.

A kedden közzétett előterjesztésről egyelőre várják az állampolgári véleményeket a minisztériumnál, február 23-ban húzták meg a határidőt a véleményezésre. Ha a tervezet majd az országgyűlés elé kerül, és az megszavazza, akkor ezzel a törvénnyel felhatalmazást adnak majd az isztambuli egyezmény kötelező hatályának elismerésére.

A tervezethez csatolt hatásvizsgálati lap szerint az egyezmény adatgyűjtésről és kutatásról szóló 11. cikke és a tudatosságnövelésről szóló 13. cikke hatékony teljesítéséhez plusz forrás bevonására lenne szükség, az első feladatra évi 10 millió forintot, a másodikra évi 80 millió forintot kellene pluszban költeni. A hatásvizsgálati lap szerint ez megoldható lesz a tervezett EFOP-fejlesztésekből.