Republikon: Orbán és Botka fej fej mellett

2017.02.16. 12:23
Orbán Viktor és Botka László népszerűsége közel azonossá vált, a bizonytalanok körében pedig egyértelműen az MSZP miniszterelnök-jelöltje vezet – derül ki a Republikon Intézet friss közvélemény-kutatásából. Ezúttal a pártok népszerűsége mellett a vezető politikusok, illetve a miniszterelnök-jelöltek népszerűségét is mérték.

A pártelnökök versenyét Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, miniszterelnök és Szél Bernadett, az LMP társelnöke vezeti (46 százalék). A harmadik helyen Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke áll (37 százalék) – írta a Republikon.

1-pártelnökök.png
Kép: Republikon Intézet

A Jobbik, az MSZP, az Együtt és az MLP elnökeinek népszerűsége hasonló, a megkérdezettek mintegy harmada kedveli őket. A pártelnökök közt Gyurcsány Ferenc DK-elnök népszerűsége a legalacsonyabb: a volt miniszterelnököt a megkérdezettek 20 százaléka kedveli.

Botka szorosan Orbán nyomában

A már ismert miniszterelnök-jelöltek közül Orbán Viktor a legnépszerűbb 46 százalékkal, ugyanakkor Botka László, az MSZP jelöltje mindössze két százalékkal marad le mögötte (44 százalék), míg Vona Gábor Jobbik-elnök 31 százalékkal a harmadik.

2-miniszterelnökök2.png
Fotó: Republikon Intézet

Botka elsősorban a bizonytalanok körében elért népszerűségének köszönheti, hogy ott van Orbán nyomában. A bizonytalanok között Botka László magasan a legnépszerűbb jelölt 44 százalékkal, míg Orbán Viktort a pártpreferenciával nem rendelkezők 29, Vona Gábort pedig 26 százalékuk kedveli.

Ádert jobban kedvelik, mint Majtényit

A köztársasági elnöki székért két, a választók körében népszerű politikus indul. Áder János jelenlegi köztársasági elnök népszerűsége a megkérdezettek körében 57 százalékos, de sokan, 43 százaléknyian kedvelik a baloldali és liberális pártok által támogatott államfőjelöltet, Majtényi Lászlót is.

A Fidesz nagyon vezet

Ami a pártok népszerűségét illeti, a nagyobb pártoknak nem indult jól az év. Az MSZP 2, a Fidesz és a Jobbik pedig 3-3 százalékot veszített a teljes népesség körében a decemberben mért népszerűségéhez képest, így a Fidesz 28, az MSZP és a Jobbik pedig 9-9 százalékos támogatást tudhat maga mögött – írta a Republikon. 

A pártválasztók körében a Fidesz 51 százalékot kapott, míg a Jobbik egy százalékponttal, 17-16-ra vezet az MSZP előtt. A DK jutna még be a parlamentbe 5 százalékkal.

5-pártpref.png
Fotó: Republikon Intézet

A kisebb pártok népszerűsége nem változott érdemben, a bizonytalanok aránya azonban 6 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest.