Önfegyelmet kért a rektor a CEU-soktól

2017.02.18. 09:47

Bár ezt a kifejezést nem használta, gyakorlatilag öncenzúrát kért az egyetem oktatóitól a Soros György által alapított Közép-európai Egyetem (CEU) rektora egy pénteki fórumon.

A fórum előzménye, hogy a Fidesz januárban háborút indított a "Soros-birodalom álciviljei" ellen. Február elején pedig a kormánypárti Magyar Idők írta meg, hogy a budapesti egyetem üzleti karáról az összes főállású magyar oktatót kirúgták. Az egyetem nem tagadta, hogy volt leépítés, de azt cáfolták, hogy ez csak a magyar tanárokat érintette volna. A Magyar Idők azt is írta, hogy a külföldi oktatók közel kétszer annyit keresnek az CEU-n, mint a magyar kollégáik, azonban az egyetem szerint ez sem igaz.

Az Mno.hu értesülése szerint Michael Ignatieff a megbeszélésen azzal érvelt, hogy az egyetem a magyar intézményrendszer része, ezért az egyetem tanárai részéről fontos a "fegyelmezett magatartás" a jelenlegi helyzetben. A lap forrásai szerint a "fegyelem" kifejezés legalább tízszer elhangzott a fórumon.

A lap szerint Ignatieff arról is beszélt, hogy egyetem és a kormány kapcsolata "teljesen pozitív", és hogy az egyetem nevében csak ő nyilatkozhat, illetve azt is mondta, hogy a CEU nem avatkozik bele a pártpolitikába, de hogy mi számít annak. azt kizárólag az intézmény vezetője dönti el. A CEU rektora arra kérte a fórumon résztvevőket, hogy „csendesen büszkélkedjünk a nyílt társadalom sikerei fölött”, illetve kitért arra, hogy „az egyetemi szabadság fontos, de bölcsen kell használni”.

Az Mno.hu cikke megjegyzi, hogy a oktató saját kérésére a héten elmaradt Greskovits Bélának, az egyetem nemzetközi kapcsolatok, valamint politikai tanulmányok tanszéke tanárának előadása, ami a "azt boncolgatta volna, miként szállta meg a Fidesz a civil szférát". A CEU oldalán meghirdetett cím, és Greskovits kutatásai alapján az előadás valójában arról szólt volna, hogy a Fidesz hogyan építette fel a polgári köröket.

A héten szintén elmaradt a budapesti olimpia megrendezése ellen aláírásgyűjtést szervező Momentum Mozgalom fóruma. Ezt a rendezvényt a rektor mondta le, arra hivatkozva, hogy a mozgalom bejelentette párttá alkulását. A lap forrásai szerint  a rektor, a hallgatói önkormányzat vezetője és a fórumot szervező diákszervezet elnöke több órán keresztül vitatkozott a döntést megelőzően.

Azzal kapcsolatban, hogy az intézmény tanárai és diákjai tehetnek-e állásfoglalást a magyar közéletet érintő ügyekben a CEU azt válaszolta a lép kérdésére, hogy a CEU az akadémiai szabadság és a szólásszabadság elkötelezett híve, így a tanárok és a hallgatók a nyilvánosság előtt is szabadon megfogalmazhatják személyes és/vagy szakértői véleményüket az itthoni és a külföldi közélettel kapcsolatban, de hivatalos állásfoglalást csak a rektor közölhet.