Tarsoly szerint Szijjártó ötlete volt a moszkvai vízumközpont

2017.02.20. 17:56

A Quaestor-ügy mai bírósági tárgyalásán a moszkvai vízumközpontról beszélt Tarsoly Csaba, írja a 444.hu.

Mint megírtuk, több ezer schengeni vízumot adtak ki a moszkvai magyar nagykövetség konzuli osztályán olyan orosz állampolgároknak, akikről valójában azt se tudták, kicsodák, az oroszok feltüntetett úti célja kamu volt. A "visa shoppingban" Kiss Szilárd volt agrárdiplomata cége játszott kulcsszerepet, ezt váltotta 2014-ben a később bebukott Quaestor. Tarsoly ma azt mondta:

Engem Szijjártó úr keresett meg, hogy kiszervezzék a vízumkiadást, hogy ne a követségen döntsék el, ki kaphat.

Tarsoly szerint ezért hoztak létre egy ablakos központot, ahol 15 eurót kerestek vízumonként. Szijjártóval azt is tervezék,  hogy az orosz példa szerint Azerbajdzsánban, Egyiptomban és Fehéroroszországban is létesítenek hasonló központot.

A vízumközpontba 90 milliót invesztáltak volna, és 45 alkalmazottal évi 400 milliós tiszta nyereséget értek volna el.

Egy évvel a Kiss Szilárd-féle Monte Tokaj Kft. elleni belső vizsgálat megszületése után egy magáncégnek, a VisaWorld-Center Szolgáltató Kft.-nek szervezte ki a magyar állam a vízumkiadást. A moszkvai  központot 2014 novemberében adta át ünnepélyesen Szijjártó Péter. A vízumközpont kiszervezéséről ugyanakkor még azelőtt döntés született, hogy Szijjártó lett a miniszter. Az átadón jelen volt a VisaWorld-Center akkori többségi tulajdonosa, a Quaestor-vezér Tarsoly Csaba, valamint Jelena Cvetkova, a vízumközpont akkori társtulajdonosa és vezetője. Aki egyben Kiss Szilárd cégtársa, barátnője.

Szijjártó Péter miniszteri időszaka alatt nincsenek visszaélések a vízumokkal kapcsolatban

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében közölte, hogy a vízumkiadási szabálytalanságok 2013 előtt, nem pedig a később létrehozott vízumközpontban történtek. A vízumközpont létrehozásáról Szijjártó Péter miniszteri időszakát megelőzően született kormánydöntés. A vízum megadásáról nem a vízumközpontban születik döntés, erről mindig a nagykövetség dönt.

A moszkvai kereskedőház nyitásáról a Quaestorral folytatott - végül sikertelen - tárgyalások során szóba került a kormány azon szándéka is, hogy a világ számos pontjához hasonlóan Moszkvában is kiszervezze a vízumigénylések begyüjtését. A Quaestor tulajdonosa közreműködésével alapított cég erre be is nyújtotta pályázatát, a szerződést azonban - immár Szijjártó Péter minisztersége alatt, 2015 márciusában - a KKM felbontotta és nemzetközi pályázatot hirdetett a funkció ellátására. Szijjártó Péter miniszteri időszaka alatt nincsenek visszaélések a vízumokkal kapcsolatban.