Hibás fékrendszerű buszt és ittas kamionsofőrt is találtak a rendőrök

2017.02.21. 14:41

Három napos ellenőrzést tartottak a rendőrök Borsod-Abaúj-Zemplén megye útjain a múlt héten, a 195 ellenőrzött járműből összesen 81 esetben állapítottak meg jogsértést - írja a Police.hu. Az európai TISPOL Műveleti Csoport idei tervei alapján lebonyolított ellenőrzés a teherautók és a buszok ellenőrzésére irányult.

Az ellenőrzés-sorozat célja a 

  • közlekedésbiztonság javítása,
  • a bekövetkezett balesetek súlyosságának csökkentése,
  • a napi, a heti vezetési idők megtartásának,
  • a veszélyes árú szállítási szabályai betartásának,
  • valamint a tehergépjárművek és autóbuszok műszaki állapotának ellenőrzése.

A rendőrök emellett kiemelt figyelmet fordítanak az illegális szállítás megakadályozására és a beutazás, illetve a belföldön tartózkodás jogszerűségének ellenőrzésére is. A február 15. és 17. között lezajlott akcióban elsősorban a megye lakott területen belüli útvonalaira, a ki-, és bevezető, valamint a gyorsforgalmi útszakaszokra koncentráltak. 

A három nap alatt 164 tehergépjárművet és 31 buszt vizsgáltak a rendőrök. Előbbiek esetében összesen 77 esetben állapítottak meg jogsértést. A leggyakoribb a gyorshajtás volt, de műszaki hiányosságokra és vezetési, vagy pihenőidővel kapcsolatos kihágásra is volt példa, sőt az egyik teherautó sofőrje ittasan vezetett, vele szemben eljárás indult. A buszoknál mindössze 4 jogsértést tártak fel a rendőrök, az egyik busznak például a fékrendszere volt alkalmatlan.