Bőnyi rendőrgyilkosság: orvos- és fegyverszakértőt rendeltek ki

2017.02.23. 06:57

Egyesített igazságügyi orvos- és fegyverszakértőt rendelt ki a bőnyi rendőrgyilkosság ügyben a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ a február elején elkészült fegyverszakértői szakvélemény megállapításai alapján, tudta meg a Magyar Nemzet a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szóvivőjétől.

Nagy Andrea az újságnak azt mondta: az ügyben több szakértőt is kirendeltek. Néhányan már elkészítették szakvéleményüket, a legtöbbre azonban még várni kell.

A nyomozó fűügyészség továbbra is a szélsőséges félkatonai szervezet, a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) szellemi vezetőjének tartott, 76 éves Győrkös Istvánt gyanúsítja a gyilkossággal. Az előzetes letartóztatásban lévő férfit hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének és lőfegyverrel való visszaélés bűntettének elkövetésével gyanúsítják.

Mint korábban az Index megírta, a gyilkosság körülményei tisztázatlanok. 2016. október 26-án a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) illegálisan tartott fegyverek után akart kutatni Győrkös bőnyi házában. felkutatása érdekében házkutatást akart tartani az ismert szélsőjobboldali aktivista, Györkös István bőnyi házában, a 76 éves férfi azonban nem engedte be a nyomozókat. Lövöldözés tört ki, amiben Pálvölgyi Péter őrnagyot, az NNI munkatársát halálos találat érte. 

Cikkünkben arról írtunk, hogy hónapokkal az eset után sem tudni biztosan, ki lőtte le Pálvölgyi Péter nyomozót. Győrkös István azt vallotta, nem ő lőtt először, csak miután golyót kapott, véletlenül adott le ő is egy sorozatot gépkarabélyával.

A lövések irányát bemutató nyomozati dokumentum alapján úgy tűnik, Győrkös nem abba az irányba lőtt, ahonnan a fegyveres nyomozók tüzeltek. Pálvölgyi viszont elő sem vette a pisztolyát. A lelőtt rendőrt kimenekülő társai magára hagyták. A TEK megérkezéséig, több mint fél órán át senki nem ment érte vissza a házba, noha odakint tucatnyi rendőr volt. Takács Zoltán ügyvéd, Györkös védője is azt állítja, hogy nem védence adta le a halálost lövést, ahogyan azt az ügyészség állítja.