Az egyetlen, amiben minden baloldali ellenzéki párt egyetért: Majtényi László

2017.02.27. 13:10

Civil kezdeményezésként indult a volt ombudsman, az Eötvös Károly Intézet elnökének jelölése a köztársasági elnöki posztra, de két hónap alatt a teljes baloldali ellenzék felsorakozott Majtényi László mögött – utolsóként hétfőn az Együtt.

Először a Párbeszéd támogatta a jelöltségét január elején, majd a Szolidaritás, aztán február elején az LMP jelentette be, hogy Majtényi mögé állnak, bár – a Jobbikkal együtt – jobban szeretnék, ha közvetlenül az emberek választanák meg a köztársasági elnököt. Az MSZP február közepén közölte, hogy képviselőik aláírják Majtényi László ajánlóíveit, és a tavaszi titkos választáson rá fognak szavazni.

A Demokratikus Koalíció múlt héten csatlakozott, az Együtt pedig hétfőn. Juhász Péter, az Együtt elnöke közölte, fontosnak tartják, hogy Áder mellett egy másik jelölt is legyen, aki valódi fékként és ellensúlyként viselkedne.

Mint ismert, a Fidesz–KDNP a mostani államfőt, Áder Jánost jelölte a posztra. A Jobbik pedig nem állít külön államfőjelöltet, álláspontjuk szerint Áder és Majtényi is alkalmatlan arra, hogy megjelenítse a nemzet egységét, mivel mindketten megosztó személyiségek – ezért képviselőik nem vesznek részt a voksoláson. A választásra március 13-án kerül sor.