Esővel, viharos széllel köszönt be a naptári tavasz

K EPA20150331127
2017.02.28. 08:57 Módosítva: 2017.02.28. 10:51

Hat délkeleti megye kivételével figyelmeztetést adott ki szinte az egész országra az Országos Meteorológiai Szolgálat. A délnyugati szelet viharos 60-80 km/órás széllökések kísérhetik, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében a széllökések meghaladhatják a 90 km/órát is - itt másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az előrejelzés szerint kedden eleinte napsütéses időnk lesz, majd a délutáni óráktól egyre több és vastagabb felhőzet érkezik, estétől a Kisalföldön, éjszaka már máshol is eleredhet az eső. A legmagasabb hőmérséklet 14 - 19 fok között alakul.

A naptári tavasz első napjának kezdetén

országszerte eső várható, majd északnyugat felől egyre többfelé kisüt a nap. Az északnyugati szél azonban nagy területen erős lesz, a főváros környékén  viharos széllökések is lehetnek. Szerdán napközben 8-12 fok várható.

Csütörtökön erősen és gyengébben felhős időszakok váltják majd egymást, északon zápor is előfordulhat, a szél pedig helyenként megerősödhet. A hajnali mínusz 3 - plusz 3 fokról napközben 9 - 15 fokig melegszik a levegő.

És hogy mikor jön az igazi tavasz?

Meteorológiai értelemben akkor, amikor egymást követő több napon keresztül átlépi a napi maximumhőmérséklet a 20 fokot, és nem esik az eső. Ennek bekövetkeztére az Időkép jóslata szerint még várnunk kell. Csillagászati értelemben a tavasz első napja a tavaszi napéjegyenlőség napja, ez az idén március 20-án 10:28 perckor következik majd be.

Címlap és borítókép: MTI/EPA/Boris Rössler