Münchenben fogták el az olajos banda egyik tagját

2017.02.28. 12:04

Németországban fogták el egy olajjal kereskedő bűnszervezet egyik évek óta rejtőzködő tagját - közölte a NAV az MTI-vel.

A maffiaszerűen működő banda - bonyolult számlázási láncon keresztül - ipari olajat hozott be Szlovákiából és Romániából Magyarországra. A számlázó cégek nem fizettek áfát, de közülük olyan is akadt, amelyik fiktív számlák révén adót igényelt vissza. Később a cégeket ukrán vagy szerb tulajdonosok nevére írták át. A banda csaknem 800 millió forint adót csalt el.

A NAV által 2013-ban felszámolt szervezet tíz tagjával szemben 2015 végén javasoltak vádemelést a pénzügyi nyomozók különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt. A bűnszervezet két rejtőzködő tagja ellen pedig körözést rendeltek el.

Utóbbiak közül az egyiket európai elfogatóparancs alapján Münchenben tartóztatta le a német rendőrség, majd az Interpol bevonásával az osztrákok adták át Hegyeshalomnál a NAV nyíregyházi pénzügyi nyomozóinak. A kihallgatás után a NAV a rendőrségnek adta át a gyanúsítottat, akinek azóta a bíróság elrendelte az előzetes letartóztatását.