Sziámi ikrek születtek Budapesten

2017.02.28. 16:49

Sziámi ikerlányok születtek a SOTE I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján - írja a Blikk.

A lap információi szerint az édesanya dunántúli, és nem történt orvosi mulasztás, vagyis nem az történt, hogy nem vették észre időben, hogy a babák bizonyos szerveiknél összenőttek.

A sziámi ikrek, vagy hivatalos nevükön kettős torzok teste egy vagy több testrészüknél összenőtt; nagyjából 200 ezerből egy szülés esetén fordul elő. A sziámi ikrek 70 százaléka lány - írja a CNN. A jelenség vélhetően azért alakul ki, mert a megtermékenyített petesejt későn kezd el kettéválni - ahogyan az egypetéjű ikerpárok esetén történik -, és a szétválás nem is fejeződik be időben.

Sziámi ikrekről az ókortól fogva maradtak fent leírások; az elnevezés a thaiföldi (akkori nevén Sziám) ikerpár, Eng és Chang Bunker révén terjedt el, akik 63 éves korukig éltek, és beutazták a világot. Az első sikeres szétválasztó operációt 1955-ben végezték el.

Frissítés:

A szerdai Blikk szerint a kislányok a szíveiknél vannak összenőve, amelyek közös burokban vernek. A lap úgy  tudja, a kisbabák 30 hétre, kétkilós súllyal születtek, mindkettőnek két-két keze és lába van, és az orvosok az életben maradásukért küzdenek.