Az R33 razziájának részletei

2017.03.01. 15:38

A legfrissebb Zsaru Magazin részletesen beszámolt arról a február 18-ai razziáról, ami után az R33 nevű szórakozóhelyet bezáratták. A rendőrök azért akcióztak, mert megtudták, hogy tömegesen fogyaszthatnak kábítószert a vendégek, és beigazolódott a gyanújuk: 43 fogyasztót és három terjesztőt kapcsoltak le.

A ferencvárosi rendőrök minden mozzanatot mérnöki precizitással terveztek meg - írja a Zsaru.

"A magát underground kulturális központnak tituláló helyen hozzávetőleg 80-90 fő szórakozott. A jelentések szerint szinte nyíltan ment a drog adok-kapok, és a fogyasztók sem leplezték különösebben a szippantgatást. Megszüntettük a sejtelmes fényeket, felkapcsoltuk a lámpát, leállíttattuk a zenét. Az egyenruhások bevonultak, csoportban dolgozva biztosították egymás intézkedéseit" - írja a rendőrségi beszámoló.

A körülbelül 400 négyzetméternyi tánctéren és közvetlen közelében igazoltatták a szórakozókat, átvizsgálták a ruhájukat. A nyomozók a kereskedőknek gyanított nőkkel és férfiakkal foglalkoztak. Többszörös rostán mentek át. A kijáratnál igazságügyi orvos szakértő vizsgálta meg azokat a távozókat, akiktől nem került elő anyag. Klinikai tünet észlelésekor maradásra bírták a delikvenseket, nagy csapat gyűlt össze.

A doktor szakvéleménye alapján 41 főt állítottak elő drogfogyasztás gyanújával. A gyorsteszt négynél nem jelzett szerhasználatot, őket elengedték.

Házkutatást tartottak a tánctéren, a színpadon, a ruhatárban, a pult mögött, valamint a másik két helyiségben, amit VIP-teremként aposztrofáltak. A tánctér padlóján számos helyen találtak kis zacskóban fehér port, színes pirulát, furcsa illatú folyadékot. A VIP-rész próbatermeit átjárta a füves cigi szaga. A ruhatárban hagyott kabát alufóliában kiporciózott porokat rejtett.

Kábítószer birtoklása gyanújával kihallgatott 17 fogyasztónál találtak még drogot. Tőlük összesen 17,38 gramm növényi származékot, 5,23 gramm fehér port, 6,27 gramm tablettát, 10 ml folyadékot, 0,1 gramm nyálkás anyagot és négy átlátszó, 1,1 gramm fehér porral megtöltött kapszulát foglaltak le.

Három férfit gyanúsítottak meg kábítószer-terjesztés bűntettével. Az esztergomi M. Dávidtól (25) elfogásakor 52 tablettát, két fehér kapszulát és öt tasak nyálkás anyagot vettünk el. Azt vallotta, a tabletták amfetaminszármazékot tartalmaznak, darabját kétezer forintért terítette. A budapesti Cs. Gergő (30) a gyorsteszt szerint használó is, nála kábítószergyanús anyagot nem találtak, de vallomása szerint az este folyamán két embernek adott el kábítószert. A legyesbényei M. Norbert (29) üzletelését végignézte egy nyomozó. Ruhájában öt tablettát, egy tasak fehér port és 0,99 gramm növényi származékot találtak. Vizeletmintája amfetamin- és THC-származék használatát jelezte – összegezték.

A tetőtér titkokat rejtett, lakója, a budapesti, 66 éves F. András felszólításra és kopogásra sem nyitott ajtót a rendőröknek, akik utat törtek maguknak. A főtörzsőrmester Ikon nevű kábítószer-kereső kutyájával átvizsgálta a lakrészt. A szoba közepén, egy íróasztal alatt hagyott festékes vödörben 288 gramm növényi maradványt találtak, az asztalon pedig 1,8 grammnyi gombát alufóliába csomagolva, 3,5 gramm kábítószergyanús gyógyszert, pipát, fűmorzsolót és két digitális mérleget.

A férfi beismerte a birtoklást, a tetemes mennyiség jelenlétét azzal magyarázta, hogy harminc éve rabja az anyagnak. Őt kábítószer birtoklásának bűntette miatt hallgatták ki. A három terjesztéssel gyanúsított férfit és F. Andrást a ferencvárosi zsaruk őrizetbe vették, a bíróság a drogterjesztőket február 21-én előzetes letartóztatásba helyezte. F. András február 20-a óta szabadlábon védekezhet.