Orbánt megkérdezték, átvett-e egymillió márkát táskában Szeva bácsiéktól

2017.03.01. 16:07

Szabó Tímea, a Párbeszéd (P) parlamenti képviselője írásban kérdezett rá a miniszterelnöknél Jürgen Roth német újságíró könyvének állításaira. A kérdés a következő volt:

„Vett-e ön át közel 1 millió márkát tartalmazó bőröndöt Szeva bácsitól, Dietmar Clodón keresztül 1994-ben? ”

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A napokban jelent meg magyarul Jürgen Roth német író Piszkos Demokrácia c. könyvének egy részlete:

„Szeva tolmácsa egyszer közel egymillió márkát tartalmazó bőröndöt hozott nekem. Szeva azt mondta nekem, támogatása választási kampányhoz. Egy fiatal fickó kapta, aki először nem akart eljönni a házamba. Azt mondtam neki: `Figyelj ide! Van itt egy bőröndnyi pénz. És én biztosan nem fogok vele az utcán szaladgálni. Ha tehát nem kéred, akkor megmondom Szevának, és majd elviszi a bőröndöt. Nekem mindegy.' Végül egy idősebb úrral eljött hozzám, és elvitte a bőröndöt. Hogy ki volt az, az engem nem érdekelt. ”

Miniszterelnök Úr,

kérem, válaszoljon az alábbi kérdéseimre:

1. Vett-e ön át közel 1 millió márkát tartalmazó bőröndöt Szeva bácsitól, Dietmar Clodón keresztül 1994-ben?

2. Van-e tudomása arról, hogy a párttársai tettek hasonlót ?

3. Találkozott-e valaha Dietmar Clodóval ?

A fenti idézetben szereplőket az elítélt maffiózó, Dietmar Clodo mondta Rothnak.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda nevében Dömötör Csaba államtitkár válaszolt, aki válaszát azzal kezdte, hogy „fiatal fickók” ügyében nem illetékesek, aztán a Clodo-ügy, illetve Roth minősítésére tért ki, mielőtt képtelenségnek nevezte Szabó Tímea kérdéseit.

Dömötör Csaba államtitkár válasza

Tájékoztatom, hogy „fiatal fickók” ügyében a Miniszterelnöki Kabinetiroda nem illetékes.

A tények kedvéért szögezzük le, hogy Dietmar Clodo és társai ellen az első Orbán-kormány alatt indult eljárás, amelynek alapján jogerősen tíz év fegyházra ítéltek Magyarországon. Később, a szocialisták kormányzása alatt Clodót a magyar hatóságok kiadták Németországnak, ahol azonban egy német bíróság döntése alapján rövidesen szabadon engedték.

Felhívnám a figyelmét arra is, hogy az Ön által idézett szerző a szélsőbaloldali körök egyik ismert németországi szerzője, aki nagy gyakorlattal rendelkezik olyan személyek minden alapot nélkülöző megvádolásában, mint például Helmut Kohl kancellár. Éppen ezért engedje meg, hogy kérdését képtelenségnek minősítsem és egyben visszautasítsam.

Nem Szabó Tímea az első, aki Clodo állításaira rákérdezett: pár héttel ezelőtt az LMP-s Szél Bernadett és Hadházy Ákos Pintér Sándornál érdeklődött a maffiózó által tett kijelentések igazságtartalmáról.

Ahogy akkor is írtuk, Dietmar Clodo állításaira egyébként nincs semmilyen bizonyíték.

Az LMP-sek a belügyminiszternél azt is megkérdezték, hogy az állítólagos pénzátadásokról készülhetett-e videofelvétel, ahogy azt Clodo egyébként mondja, és hogy Pintérnek van-e tudomása arról, hogy ezek az őt és Orbánt is ábrázoló videók az orosz kormány, illetve titkosszolgálatok birtokába kerülhettek. Egy orosz weboldal ugyanis az orosz elnök látogatásakor egy cikkében azt fejtegette, Vlagyimir Putyin esetleg ezzel a Clodo/Szeva-féle videóval zsarolhatja a magyar miniszterelnököt.

Pintér Sándor a rá vonatkozó állításokat írásbeli válaszában tagadta és sértőnek nevezte.