Kórházi dolgozók lettek kanyarósak Makón

2017.03.04. 15:52 Módosítva: 2017.03.04. 16:44

A köztévé Híradójának értesülése szerint kanyarós beteget kezelnek a makói kórházban. Az értesülést megerősítette az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat is megerősítette, de részleteket nem közöltek.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya később rendkívüli sajtótájékoztatón azt közölte, hogy

a kórház 10 munkatársánál jelentkeztek a kanyaró tünetei, ötnél a laborvizsgálatok is igazolták a fertőzést, ezért a kórház fekvőbetegeket ellátó osztályain és sürgősségi részlegein zárlatot rendeltek el.
A hódmezõvásárhelyi és a makói kórház
A hódmezõvásárhelyi és a makói kórház
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátóközpont Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója elmondta, az érintett egészségügyi dolgozók jól vannak, otthonukban lábadoznak. Számukra a fertőzés továbbterjedését megakadályozó magatartási szabályokat írtak elő. Kallai szerint a járványügyi szabályoknak megfelelően vizsgálják honnan indult el a fertőzés.

A zárlat miatt a makói kórházban új betegeket nem fogadnak, de a már felvett pácienseket kezelik. A kórházban ápoltak nem fertőződtek meg.

Almási István, a szekszárdi Balassa János Megyei Kórház infektológus főorvosa az M1 szombati híradójában azt mondta: az 1969 előtt születettek egyáltalán nem, a későbbi generációk is csak részlegesen védettek a kanyaró ellen, mivel 1990-ben lecserélték azt a vakcinát, amelyet addig használtak. A kanyarógyanús kórházi dolgozók 1975 és 1991 között születtek, de a legfiatalabb munkatársnál nem igazolták még a fertőzést.

A magyar gyerekek 98 százaléka védett

Mint ismert, Romániában már 16-an meghaltak kanyaróban, miután oltásellenes kampányt indítottak 2014-ben egyes televíziós személyiségek és az ortodox egyházhoz közel álló alapítványok, és ezt követően tömegesen kezdték megtagadni az emberek a vakcina beadását. Romániában tavaly év eleje óta 3109 kanyarós megbetegedést diagnosztizáltak az országban. A járvány főként az ország nyugati, délnyugati megyéiben terjed.

A kanyaró súlyos, fertőző betegség, amelynek kezdetben influenzaszerű tünetei vannak: torokfájás, köhögés, magas láz. Már a lappangási idő utolsó fázisában, még a tipikus kiütések előtt fertőzhet a beteg.

Az Országos Epidemiológiai Központ korábbi közlése szerint Magyarországon népességszintű védettség alakult ki a betegséggel szemben, mivel a magyar gyerekek 98 százaléka be van oltva kanyaró ellen.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) ajánlása szerint a Romániával határos megyékben meg kell erősíteni a járványügyi felügyeletet:

  • ellenőrizni kell az MMR-oltottságot;
  • ügyelni kell a kanyaró tüneteinek korai felismerésére;
  • azonnal jelenteni kell a megbetegedés gyanúját. 

Hazai eredetű kanyaró megbetegedés 2002 óta nem fordult elő. Az elmúlt 15 évben összesen 12 esetben jelentettek behurcolt esettel összefüggő megbetegedést. Ezek miatt egy esetben sem alakultak ki másodlagos megbetegedések.