Teljesen megújul Debrecen közlekedése

2017.03.06. 21:40

A következő három évben teljesen átalakul Debrecen közlekedési rendje - írja a polgármester sajtótájékoztatója alapján az MTI. 

Papp László (Fidesz-KDNP) elmondta: az Új Főnix terv részeként közlekedésfejlesztési beruházásokra 15,7 milliárd forintot fordítanak, ebből 1,4 milliárdot csomópont-átalakításokra költenek. Ehhez kapcsolódik még az M35-ös autópálya új szakasza és a reptéri út is, amely további 95 milliárd forintba kerül.

Az új főpályaudvar építése miatt másfél évre lezárják a 4-es útnak a városon áthaladó egyik szakaszát, ami miatt a közlekedés jelentős átszervezésére van szükség, de ideiglenes megoldások helyett hosszú távú átalakításokat fognak elvégezni.

Az áprilisban kezdődő munkálatok során

  • átépítenek 52 közlekedési csomópontot. Az átalakításokkal, és jelzőlámpa beállításokkal átlagosan ötven százalékkal nő a csomópontok kapacitása, így jelentősen gyorsul a forgalom.
  • A csomópontok többségében a jelzőlámpák működését átalakítják, ami jelentősen növeli a zöldidőt, és dinamikusabb haladást eredményez.  
  • A program jelentős előrelépést jelent a kerékpáros közlekedésben is, mivel a kerékpárút-hálózathoz kapcsolódó csomópontok esetében biztosítják a biztonságos átvezetést, és nyolc kilométernyi új bicikliút, illetve kerékpáros övezet jön létre.
  • A belvárost kelet-nyugati irányban átszelő főutcák egyirányúvá tétele is szerepel az átalakítás főbb pontjai között: a Széchenyi és a Kossuth utcán nyugatról keletre, a Szent Anna és a Miklós utcán keletről nyugatra haladhatnak majd több sávon az autósok. Mivel a trolihálózat átépítésére nem volt keret, ezért egyirányúsított utcákban, külön sávban, és a forgalommal szemben is közlekednek majd trolibuszok Debrecenben.