Trump újra bepróbálkozik a beutazási tilalommal

2017.03.06. 19:17 Módosítva: 2017.03.06. 20:45

Donald Trump aláírta azt az elnöki rendeletet, amely 90 napra megtiltja, hogy hat muszlim ország állampolgárai Amerikába utazzanak, írja a BBC. Az előző ilyen tervezetet a Legfelső Bíróság elkaszálta. A jelenlegi változatban már nincs benne Irak.

Trump Irán, Líbia, Szíria, Szomália, Szudán és Jemen állampolgárait tiltaná ki az országból.

A rendelet 120 napra felfüggeszti minden menekült beutazását is.

Az új rendelet jelentős engedményeket tett az előző, megbukott próbálkozás után. Nem vonatkozik azokra, akik már rendelkeznek vízummal, vagy zöldkártyával.

A rendelkezés ráadásul nem azonnal, hanem március 16 -án lép érvénybe. Így remélik, hogy elkerülik azokat a kaotikus jeleneteket, amiket a legutóbbi, előzetes bejelentés nélkül elfogadott rendelkezés okozott.

Sokat elmond a rendeletről, hogy Trump ezt már nem a sajtó színe előtt írta alá, hanem zárt ajtók mögött, írta a Politico. A Fehér Ház később egy fotót tett közzé az aláírásról.

A BBC elemzője szerint a mostani beutazási tilalmat is megtámadhatják, hiszen az előző esetben alkalmazott bírósági érvelés továbbra is igaz: semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a kijelölt országok lakói valaha is terrortámadást követtek volna el az Egyesült Államokban.

Szaúd-Arábia ugyanakkor nincs a listán. Ebben az országban Trumpnak  jelentős üzleti érdekeltségei vannak, írták korábban a tilalom kritikusai.

A demokraták ismét megtámadják a rendeletet

Bírálták a rendeletet demokrata párti politikusok, köztük két szövetségi állam tisztségviselői is. Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti csoportjának vezetője közleményt adott ki, amely szerint a változtatások ellenére "ez veszélyes elnöki rendelet, amely nem nagyobb, hanem kisebb biztonságot teremt".

Hasonló értelmű közleményt adott ki Nancy Pelosi, a képviselőház szintén kisebbségben lévő demokrata frakciójának vezetője is. Pelosi leszögezte, hogy szerinte az új rendelet csupán "a réginek az újracsomagolása, s nem változtatott az erkölcstelen, alkotmányellenes és veszélyes célokon".

Virginia és az északnyugati Washington állam tisztségviselői jelezték: vizsgálják az új rendeletet, az északkeleti Massachusetts állam főügyésze pedig közölte: változatlanul ellenzi az átmeneti beutazási korlátozásokat, és vizsgálja a jogi lépések lehetőségét.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) nevű jogvédő szervezet közleményben szögezte le, hogy véleménye szerint az új elnöki rendelet is muzulmánellenes.