Elmúlt ötven? Akkor menjen vastagbélszűrésre!

2017.03.07. 16:57 Módosítva: 2017.03.07. 17:25

Idén ősztől országossá válik a vastagbél szűrési program: a daganatos betegségek megelőzésére az 50 év feletti korosztálynak érdemes elmenni az ingyenes vizsgálatokra a háziorvoshoz. 

A rosszindulatú vastag- és végbéldaganatok előfordulása a 40 év felettiek körében rohamosan növekszik, 60 éves kortól pedig 5 évenként megkétszereződik.  A vastagbélrák a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés Magyarországon. Évente 10 ezren betegednek meg, és a betegek közel fele veszti életét. Ez a daganat ugyanakkor korán felismerve kifejezetten jól gyógyítható.

Magyarországon tavaly indult egy pilot projekt a szűrésekre, ezt fogják most országossá tenni. A háziorvosok levélben keresik meg az 50 feletti korosztályt, mondta  Szentes Tamás országos tisztifőorvos.

A vizsgálat kétlépcsős. Először székletmintát vizsgálnak, ami gyors és fájdalommentes. Ezeket két évente kell megismételni. Ha a laboreredmény vért mutat ki a székletben, vastagbél-tükrözéssel (kolonoszkópia)  lehet tisztázni ennek okát. A  kolonoszkópos vizsgálat elvégzésére az esetek kevesebb mint 10 százalékában kerül sor. A beavatkozás alapvetően nem fájdalmas, inkább kellemetlen. Érzéstelenítőt kap a páciens, de végezhető altatásban is. Előnye az is, hogy ha találnak polipot, azt azonnal el lehet távolítani.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár azt mondta: az érintett korosztály 1,8 millió embert jelent. Az uniós program 2019-ig tart, amihez több mint hatmilliárd forint EU-s támogatás kap Magyarország. A program zárása után a magyar kormány finanszírozza tovább a vastagbél szűrést, és akkortól már kötelezővé tennék a háziorvosoknak a programban való részvételt.

Egy 2013-ban készült, hosszú távú, nagy esetszámú amerikai tanulmányból kiderült, hogy a tízévenkénti béltükrözéssel csaknem felére csökkenthető a rák kialakulásának kockázata. Ha az 50 évesnél idősebbek teljes vastagbélrendszerét tízévente tükrözéssel szűrik, akár 40 százalékkal is csökkenhet a rákkockázat. Akinek vastagbélrák fordult elő a családjában, még gyakrabban kellene szűrésen részt vennie.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azt mondta: Csehországban a célzott szűréseknek köszönhetően harmadával tudták csökkenteni a végbélrák okozta halálozást. Előrelépést jelenthet a megelőzésben, ha a felsőfokú végzettségű szakápolók is bekapcsolódhatnak egyes gyógyítási folyamatokba, írja az MTI.

Jó hír: az életmód javításával csökkenthető a kockázat

Spanyol onkológusok kimutatták, hogy az életmód nagyobb hatással van a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatára, mint a genetika. Az IDIBELL kutatóintézet Víctor Moreno vezette bélrákkutató csoportja a Scientific Reports című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányukban 10 106 résztvevő genetikai és életmódbeli adatait használták fel kutatásukhoz. Valamennyiüket kikérdezték az összes kockázati tényezőről, mint például az étrend, a testmozgás, a testtömegindex, az alkoholfogyasztás, és a rákbetegség a családban. Rákbetegek egy 1336 fős alcsoportjában és egy 2744 fős kontrollcsoportban vérvizsgálatot végeztek, hogy megállapítsák a genetikai hajlamot a vastag- és végbélrák kialakulására.

Az összes adatot egybevetve állapították meg a szakemberek, hogy az életmód nagyobb hatással van a bélrák kialakulására, mint a genetika. Azt is kiszámolták, hogy ha az egyén változtat a kockázatos életmódon, például ha egészséges testsúlyt ér el, az kompenzálhat 4 genetikai kockázati allélt.