Orbán: Ostrom alatt állunk

2017.03.07. 10:41 Módosítva: 2017.03.07. 10:52

Azért jöttünk ma össze, hogy együtt legyünk tanúi annak, ahogy 462 honfitársunk leteszi az esküt arra, hogy Magyarországot, a magyar családokat, ha kell, életük kockáztatásával is megvédi. Sok évszázados erkölcsi parancs ez. Ez nem egy állás, nem egyszerűen munkába lépnek, a magyar emberek szolgálatába állnak, és büszkék lehetnek erre

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a határvadászképzésen kinevezett tiszthelyettesek eskütételén. 

A budapesti Hungexpón elmondott beszédében a kormányfő kijelentette, hogy bár ma a hírek nem ezres nagyságrendű, hanem csak néhány száz határátlépőről szólnak,

nem dőlhetünk hátra, most is ostrom alatt állunk, a migrációs áradat lelassult, de véget nem ért.

Az ország két nagyobb roham között időt nyert a védvonalak megerősítésére, a határvadászok kiképzésére. Orbán Viktor közölte, nem fog megszűnni a migrációs nyomás, még mindig milliók készülnek arra, hogy útnak induljanak Európa felé.

Brüsszelre és az EU-ra nem számíthatunk, sőt, ellenkezőleg, ők nehezítik a munkánkat. Nekünk kell megvédeni a határainkat. A migrációs válság nem szűnik meg, amíg a kiváltó okokat nem szüntetjük meg, amíg nem értik meg, hogy a migráció a terrorizmus trójai falova.

A kormányfő szerint a migránsok nem azért jönnek, hogy a mi kultúránk és szokásaink szerint éljenek, hanem azért, hogy a sajátjukat kövessék, de európai színvonalon. Orbán arra kérte a most esküt tett határvadász tiszthelyetteseket, hogy egyszerre legyenek határozottak és emberségesek. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy

a törvények mindenkire vonatkoznak, a migránsokra is – ezt nem írhatja felül semmilyen emberi jogi, szépelgő handabanda.

A miniszterelnök beszédében azt jósolta, ha a migránsok azt látják, hogy Magyarország ma az EU egyik legbiztonságosabb országa, hogy a határzár áthatolhatatlan, és hogy ragaszkodunk a törvényeinkhez, akkor nem fogják megkísérelni, hogy törvényellenesen jöjjenek hazánkba.

Orbán megismételte korábbi mondását, miszerint mi, magyarok nem akarunk lehetetlen dolgokat, csak olyan Európát, ahol tisztelik a hagyományainkat és a történelmünket. Mint mondta, az ilyen Magyarország első feltétele a biztonság, a határvadászok pedig a mai szabad élet és a reményteli jövő védelmezői.