Föltáblázott 12 kivágásra ítélt védett fát a MKKP Szegeden

2017.03.09. 13:19

Egy több száz milliós beruházás részeként kicserélik a közműveket Szegeden a Tisza Lajos körút Dugonics tér és Aradi vértanúk tere közti szakaszán. Emiatt el kell távolítani tizenkét védett japánakácot, ugyanis a fák gyökerei a víz- és gázvezetékek biztonsági terébe nőttek, írja a delmagyar.hu.

A kiskörút összes fája védett, de a szakértők és közszolgáltatók szerint a megjelölt tizenkét, 30-40 éves fát muszáj kivágni. A közműcserénél könnyen megsérülhet a fák a gyökérzete, ami így később egy nagyobb szélrohamnál könnyen kidőlhet még akkor is, ha eredetileg egészséges volt. 

1280
Fotó: Kuklis István / Délmagyar.hu

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt szegedi tagjai föltábláztak a kijelölt fákat, a táblákon pedig a feliratok mellett madár, hernyó és Csukás István Pom Pomja is látható. Az akció célja, hogy felhívja az emberek figyelmét, hogy a fák nem csak oszlopok, hanem élőlények otthona, illetve maguk is élőlények.

A kivágott japánakácok helyett  25 új fát fognak ültetni úgy, hogy évtizedekig ne okozzanak problémát, valamint a beruházások miatt harmadával fog nőni a zöldterület az érintett szakaszon. A beruházást reálisan jövő tavasszal kezdik el, addig nem nyúlnak a .