Hatmilliárdot kaphat egy cég a családbarát értékrend népszerűsítésére

2017.03.10. 08:49 Módosítva: 2017.03.10. 08:53

Több mint hatmilliárd forintot költene a kormány a családbarát értékrend népszerűsítésére, de az erre kiírt pályázatra mindössze egyetlen cég nyújthat be támogatási kérelmet, írja a Magyar Nemzet.

Az uniós és hazai forrásokból finanszírozott 6,17 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatású projektre egyedül a Családbarát Ország (CSBO) Nonprofit Közhasznú Kft. pályázhat, hogy elősegítse „a családbarát értékrend, ezáltal a család- és gyermekbarát szemlélet általánossá válását” hazánkban. A program része a munka és a család összeegyeztethetőségének támogatása, szakemberek, például a dajkák képzése, konferenciák és kutatások szervezése vagy a „Családbarát hely” védjegy bevezetése.

A cég hírei a honlapjukról 2016-ból.
A cég hírei a honlapjukról 2016-ból.

A közel két évtizede működő cég ugyanakkor tavalyig egyáltalán nem foglalkozott családpolitikával. A kft.-t közel húsz éve Zánka Tours néven alapították, amikor még „máshova nem sorolt egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenységet” végzett, később Magyar Vitorlás Központ Nonprofit Kft. névre váltott, amelyet végül csak 2016 februárjában cseréltek le Családbarát Országra. Pár hónappal később vált főprofiljukká az „egyéb közösségi, társadalmi tevékenység”. A  cég adatai szerint 2015-ben még mindössze húszmillió forintnyi bevételük volt. A cég honlapján  a szervezeti, személyzeti adatok jelenleg feltöltés alatt állnak, gazdálkodásra, tevékenységre vonatkozó adatok nem láthatók.

A cég ügyvezetője Lebovits Gábor, aki a feladatot havi 800 ezer forintért látja el. Korábban dolgozott a szintén állami tulajdonú Esza Kht. vezetőjeként, de ő volt a MÁV-Start általános gazdálkodási vezérigazgató-helyettese is. A CSBO az állam tulajdonában álló Új Nemzedék Központ (ÚNK) tulajdonában áll, ami  idén februárban mutatta be a 2016-os magyar ifjúságkutatás eredményeit.

Az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. 2014-re közel 4 milliárdos veszteséget termelt. A gazdálkodásukat vizsgáló Állami Számvevőszék tavaly februárban feljelentette a központot, mert hiába kérte a 2011-2014 között időszak dokumentációját. Ezt az ÚNK azzal magyarázta, hogy egy 2015-ös viharban elázott a papírok egy része. Végül elutasították a feljelentést, a rendőrség szerint nem történt bűncselekmény.