Havi 142 ezer forintból él a fideszes Simonka György?

2017.03.10. 07:58 Módosítva: 2017.03.10. 08:07

Az országgyűléstől csak havi 142 ezer forintot kap meg Simonka György fideszes képviselő, fizetése többi részét ugyanis végrehajtás miatt levonják, derült ki abban a perben, amit a Blikk újságírója indított a képviselőkkel szembeni jogerős végrehajtásokkal kapcsolatban.

Simonka 527 ezer forintos nettó képviselői fizetéséből havonta 384 ezret utalhat a hitelezőknek az országgyűlés.  Simonkát  az egyik csődbe ment cége miatt üldözik a hitelezők,  a januá­ri vagyonnyilatkozatában  85,9 millió forintos kezesség miatti fizetési kötelezettséget vallott be. A perben az Országgyűlés Hivatalának ügyvédje azt mondta:  több végrehajtáskérő is van a képviselő ellen, így "minden hónapban sakkozni kell, hogy melyik hitelezői igényt hogyan elégítse ki a hivatal".

Simonka György képviselői tiszteletdíján kívül más bevételről nem tett említést a vagyonbevallásában.  A Blikk megkérdezte a képviselőt, hogy miből él, de lapzártáig nem kapott választ. A lap megjegyzi, hogy a képviselő ennek ellenére nem élhet rosszul: pár hete Münchenből a Bayern–Arsenal BL-meccsről posztolt a Facebookjára, de ott volt a feleségével a franciaországi foci-Eb-n is.

DROTI20140304007
Fotó: Rosta Tibor / MTI

Simonka György ellen nincs folyamatban rendőrségi eljárás, de neve két olyan ügyben is felmerült, amelyben nyomozás zajlik költségvetési csalás gyanújával. Az egyik ügyben előzetes letartóztatásba került a képviselő egyik üzlettársa. A  24.hu korábban arról írt, hogy  Simonka rokonsága és ismeretségi körének tagjai egymás között osztották az uniós pénzt , majd az ezért kiszabott bírság miatt a Közbeszerzési Hatóság döntését bíróságon támadták meg.

A Simonka körüli ügyek hátteréről és a Békés megyei belháborúról ebben a cikkükben olvashat.