Kiutasították az országból a fogolyzendülésben részt vevő menekülteket

2017.03.13. 12:24

Felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a nagyfai menekülttáborban 2015 őszén történt fogolyzendülés hét iraki és két szíriai vádlottját a Szegedi Törvényszék, írja az MTI.

Nyolc vádlottat egy év, egyet 17 hónap - végrehajtásában két évre felfüggesztett - börtönre ítélt a bíróság. A korábban embercsempészés miatt elítélt szerbiai tizedrendű vádlottat tizenhét hónap végrehajtandó börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság. Az előzetes letartóztatásban lévő férfi néhány nap múlva kitölti a kiszabott büntetést. A hatodrendű vádlott kivételével - aki időközben oltalmazott státust kapott - a bíróság valamennyi férfit két évre kiutasította Magyarország területéről.

A tárgyalásra csupán a korábban embercsempészés bűntette miatt jogerősen egy év, végrehajtásában három évre felfüggesztett börtönre és kiutasításra ítélt tizedrendű vádlottat, egy szerbiai férfit vezették elő. A többi vádlott, miután tavaly februárban megszüntették az előzetes letartóztatását, ismeretlen helyre távozott.

Az ítélet a szerbiai férfi esetében jogerőre emelkedett, több vádlott védője azonban felmentés érdekében jelentett be fellebbezést.

A táborban történtekről itt írtunk bővebben.