Matolcsy dadaista választ adott a kormánybuktatásra

2017.03.13. 16:18

"Van-e alapja a kijelentésének, vagy csak hülyeségeket beszélt?" – kérdezte az MNB elnökétől Bárándy Gergely arra utalva, hogy Matolcsy korábban arról beszélt, egy nagy NATO-tagország a kormányt akarta megbuktatni a jegybankon keresztül. Nézzék a választ:

Matolcsy ma is bomba formában válaszolt a kérdésekre

Az MSZP-s politikus kérdését – amelyben egyúttal a politikus arra is kíváncsi volt, bérelt-e Matolcsy a bankszövetség elnökétől, Pataitól Mihálytól lakást – ezúttal nem tudhatta le távolmaradással Matolcsy György, de nem állítható, hogy zavarba jött. Ezt mondta:

"Már azt hittem, megfeledkezett szegény lebénult lováról, miszerint szegény jegybank elnök hol lakik. Gondolom, azért tesz fel kérdést, mert ön azt feltételezi, hogy önnek igaza van. De nem hogy az épületet, a lakást nem találta el, hanem a kerületet sem."

Még egyszer: ez arra volt válasz, bérel-e Matolcsy Pataitól lakást, mert ha igen, az érdekütközést jelez, hiszen az MNB a bankok felügyeletéért felel.

A "nagy NATO-szövetséges" kormánybuktató "katonai forgatókönyvét" – ezek Matolcsy februári szavai – illető kérdésre ezt mondta: 

"Nem tudom, észrevette-e, de 2014 őszén 2015 elején tavaszán bizonyos dolgok történtek Magyarországon. Hallgassuk meg Lázár Jánost, aki a következőt mondta február 22-én a parlamentben. André Goodfriend, közvetlenül beavatkozott a magyar belpolitikai folyamatokba.

Ha már nem találta el, hogy hol lakom, legalább tudja, hogy milyen országban élünk és mikor."

A válaszadási időt szavak kimondásával kitöltő, ezzel válaszadásának is eleget tevő Matolcsyra Bárándy azt kérdezte ismét: "Hajlandó a parlamentnek számot adni arról, hogy milyen tények állnak az ön rendelkezésére?"

Szerencsére van ilyenkor viszontválaszra is lehetőség, így az MNB elnöke elmondhatta:

"Ön azt mondja, hogy pártállástól függetlenül gondol valaki ezt vagy azt 2014 végéről, 2015 elejéről. Hallgassuk meg ezért Ara-Kovács Attilát", aki arról beszélt, hogy az amerikai profi diplomácia igyekezett kibillenteni az orbáni rendszert a sarkaiból, és folytatás várható. "Milyen folytatást vártak?"

Én nem mondtam országot

Szakács Lászlónak nem volt elég kielégítő Matolcsy válasza, ezért ő is előjött a kérdéseivel:

  • kik, melyik ország támadta meg Magyarországot?
  • Milyen eszközökkel támadtak?
  • Milyen eszközökkel sikerült elhárítani a magyar pénzügyi rendszer elleni támadást?
  • 2017-ben fennáll a támadás veszélye? 
  • Tett feljelentést? Jelentett az AH-nak? A hírszerzésnek?

Az MSZP-s politikus felidézte, hogy Matolcsy szavai nyomán vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezték, de hiába, mert a Fidesz elfut a lehetőség elől.

Matolcsy könnyeden daloló hangon válaszolt, ahogyan előtte Bárándynak is. Ezúttal Lázár ÁJnos Mesterházy Attilának írt válaszát idézte, miszerint a nemzetbiztonsági bizottság ülésén, március 1-jén "kérdésére minden válasz elhangzott, így forduljon a nemzetbiztonsági bizottsághoz."

Országot ezúttal sem mondott, sőt, szerinte az gyanús, aki rögtön az Egyesült Államokra gondolt – miközben a kormányzati nyilatkozatok is rögtön Goddfrfienddel magyarázták Matolcsy konkrétumokat nélkülöző állításait. "Én a pulpitusról nem mondtam egyetlen országot sem. Honnan tudta az ön párttársa azonnal, még aznap? Tudta korábban, de nem mondta? Mit nem mondott, amit korábban tudott? Forduljon pártárásához, többet tud, mint mi valamennyien" – mondta úgy, hogy a hallgatóság már könnyen elveszíthette a fonalat, ha volt.

"Ostobaságokat beszélt a pulpitusról, vagy van bármi alapja? Ha van, azzal tennivalónk van, ha nincs, akkor le kell mondania, hiszen alkalmatlan" – ismételte meg magát és Bárándyt is Szakács, de Matolcsy szavai nem vittek közelebb a válaszhoz:

"2014 őszén André Goodfriend jóbarát olyan kampányt folytatott, amelynek nyilvánvalóan a magyar kormány megbuktatása volt a célja. Érdemes elolvasni a levelet, ez egyben másra is választ ad" – mondta ismét Lázár Mesterházynak küldött március 9-i levelére utalva, anélkül, hogy a feltett kérdések bármelyikére érdemi válasz, vagy bármilyen értelmezhető mondat érkezett volna.

Ön értette, mit válaszolt Matolcsy?